logo

Τεκμαρτό εισόδημα: Τι είναι και πως το υπολογίζουμε

Τεκμαρτό εισόδημα

Ο όρος τεκμαρτό εισόδημα χρησιμοποιείται από κάθε φοροτεχνικό που ασχολείται με φορολογικές υποθέσεις, ωστόσο πολλές φορές η ακριβής σημασία του μπορεί να μας μπερδέψει. Το τεκμαρτό εισόδημα μαζί με το πραγματικό εισόδημα αποτελούν τα δύο είδη στα οποία διακρίνεται το φορολογητέο εισόδημα του κάθε φορολογούμενου. 

Έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρηματίες συμπληρώνουν λάθος τις φορολογικές τους δηλώσεις, με συνέπεια να επιβαρύνονται με μεγαλύτερη φορολογία, που προκύπτει από τα κριτήρια για το τεκμαρτό εισόδημα. 

Στην TOTAL, χάρη στο μεγάλο εύρος συνεργατών μας, προσφέρουμε εξατομικευμένες λύσεις για κάθε φορολογικό σας πρόβλημα, παρέχουμε πλήρη κάλυψη στις υποθέσεις σας, ενώ αναλαμβάνουμε και μεμονωμένες εργασίες, όπως φορολογικές δηλώσεις και υπολογισμό φορολογίας με βάση το τεκμαρτό εισόδημα για επιχειρήσεις ή ιδιώτες. 

Η συνεργασία με μία εταιρεία συμβούλων όπως η TOTAL, με πολυετή εμπειρία στο οικονομικό αντικείμενο, διασφαλίζει εσάς και την επιχείρηση σας. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα αναλύσουμε το κεφάλαιο «τεκμαρτό εισόδημα: τι είναι» και παράλληλα θα δούμε πως υπολογίζεται το τεκμαρτό εισόδημα. Επιπλέον, θα αναφερθούμε σε δύο υποκατηγορίες, το τεκμαρτό εισόδημα αυτοκινήτου, αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα από ακίνητα. 

Τεκμαρτό εισόδημα: Τι είναι 

Το πρώτο βήμα είναι να απαντήσουμε στο ερώτημα «τεκμαρτό εισόδημα: τι είναι» και σε τι αποσκοπεί. Παρακάτω ακολουθούν μερικές βασικές πληροφορίες: 

  • Το τεκμαρτό εισόδημα είναι ένα «εικονικό» εισόδημα που αποδίδεται σε ένα φορολογούμενο, λαμβάνοντας υπόψη δαπάνες και περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θεωρείται ότι υποδηλώνουν ένα βιοτικό επίπεδο ανώτερο από αυτό που δηλώνεται στην εφορία.
  • Το τεκμαρτό εισόδημα έχει ως στόχο να συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και να διασφαλίσει ότι όλοι οι φορολογούμενοι συνεισφέρουν αναλογικά με την οικονομική τους επιφάνεια. Τεκμαρτό εισόδημα υπάρχει τα τελευταία χρόνια σε φυσικά πρόσωπα.
  • Στο τεκμαρτό εισόδημα συνυπολογίζονται το τεκμαρτό εισόδημα αυτοκινήτου όπως και το τεκμαρτό εισόδημα από ακίνητα (για φυσικά πρόσωπα).
  • Πλήρης απαλλαγή από το τεκμαρτό εισόδημα υπάρχει μόνο όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, μεταξύ των οποίων, φυσικές καταστροφές, ασθένεια, εκπλήρωση στρατιωτικής θητείας ή λόγοι ανωτέρας βίας. 

Πως υπολογίζεται το τεκμαρτό εισόδημα φυσικών προσώπων

Ας δούμε, όμως, πως υπολογίζεται το τεκμαρτό εισόδημα για φυσικά πρόσωπα και πως αυτό επηρεάζει το φορολογούμενο. Παίρνουμε για παράδειγμα ένα φορολογούμενο, ο οποίος δηλώνει μηδενικό εισόδημα, αλλά την ίδια ώρα έχει στο όνομα του ένα αυτοκίνητο (τεκμαρτό εισόδημα αυτοκινήτου). 

Θα δούμε τώρα πως υπολογίζεται το τεκμαρτό εισόδημα στην περίπτωση αυτή. Το κράτος θεωρεί ότι για να συντηρηθεί το συγκεκριμένο αυτοκίνητο (τέλη, βενζίνη, σέρβις) πρέπει ο κάτοχος του να έχει κάποια εισοδήματα, ώστε να μπορεί να διαθέσει ένα ποσό περίπου 2.000 ευρώ για έξοδα. Επομένως, το άτομο αυτό δε θα φορολογηθεί για το μηδενικό εισόδημα που δήλωσε, αλλά για τα 2.000 ευρώ που θα έπρεπε να έχει για να συντηρήσει το αυτοκίνητο του. 

Το παραπάνω παράδειγμα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως τεκμαρτό εισόδημα αυτοκινήτου, καθώς το τεκμήριο με βάση το οποίο υπολογίζεται το τεκμαρτό εισόδημα είναι η κατοχή του οχήματος. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή σημαντικό ρόλο παίζει και το είδος του αυτοκινήτου, δηλαδή τα κυβικά του, αλλά και εάν χαρακτηρίζεται ως πολυτελές ή όχι. 

Ωστόσο, για να υπολογιστεί το τεκμαρτό εισόδημα λαμβάνονται υπόψη και αρκετά ακόμη κριτήρια – τεκμήρια, όπως οι δαπάνες για σπουδές ή ταξίδια, οι δαπάνες για διατροφή και ένδυση, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης και φυσικά η συμμετοχή σε εταιρείες ή η ύπαρξη μετοχών. 

Αυτό σημαίνει πως είτε πρόκειται για τεκμαρτό εισόδημα αυτοκινήτου είτε για άλλου είδους έξοδα ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλλει φόρο για οτιδήποτε δε δικαιολογείται από το εισόδημα που παρουσιάζει. 

Τεκμαρτό εισόδημα από ακίνητα 

Μία πολύ συχνή κατηγορία που επιφέρει τεκμαρτό εισόδημα σε φυσικά πρόσωπα είναι τα ακίνητα, οπότε και μιλάμε για τεκμαρτό εισόδημα από ακίνητα. Πιο συγκεκριμένα όταν αναφερόμαστε σε τεκμαρτό εισόδημα από ακίνητα εννοούμε κατά κύριο λόγο  περιπτώσεις φορολογουμένων με σπίτια, εξοχικά ή άλλου είδους ακίνητα, τα οποία μπορεί να υποδηλώνουν ένα βιοτικό επίπεδο υψηλότερο από αυτό που προκύπτει από τη φορολογική τους δήλωση. 

Εδώ πρέπει να τονίσουμε πως όσον αφορά το τεκμαρτό εισόδημα από ακίνητα σε φυσικά πρόσωπα λαμβάνονται υπόψη τα ενοίκια από τη μίσθωση ενός σπιτιού ή ενός επαγγελματικού χώρου, αλλά και οι περιπτώσεις ιδιοχρησιμοποίησης, κάτι που δε γνωρίζουν πολλοί φορολογούμενοι.   

Τεκμαρτό εισόδημα ατομικών επιχειρήσεων 

Το τεκμαρτό εισόδημα των ατομικών επιχειρήσεων είναι η μεγάλη αλλαγή στο φορολογικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετές αλλαγές, οι οποίες χρειάζονται προσοχή. Ας δούμε τις πιο βασικές: 

  • Από το 2023 και μετά οι ατομικές επιχειρήσεις φορολογούνται και αυτές με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Φορολογούνται, δηλαδή, αναλογικά σύμφωνα με τα έξοδα που δηλώνουν (π.χ. μισθοδοσία, ενοίκια κλπ) σε περίπτωση που τα έσοδα είναι μικρότερα από τα έξοδα της επιχείρησης.
  • Σύμφωνα με το νέο σύστημα σημείο αναφοράς θεωρείται πλέον ο μικτός κατώτατος μισθός, καθώς το κράτος θεωρεί ότι ένας επαγγελματίας για να διατηρεί μία βιώσιμη επιχείρηση δεν μπορεί να παρουσιάζει εισόδημα μικρότερο από έναν εργαζόμενο που λαμβάνει το βασικό μισθό. 
  • Για να υπολογιστεί το τεκμαρτό εισόδημα συνυπολογίζονται αρκετοί παράγοντες, όπως π.χ. τα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, οι νέες επιχειρήσεις (ως τρία χρόνια λειτουργίας) δε φορολογούνται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά βάσει των κερδών που δηλώνουν.   

Πλατφόρμα για ενστάσεις στο τεκμαρτό εισόδημα

Στο μεταξύ, ήδη λειτουργεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (Μάιος 2024), μέσω της οποίας κάθε ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει τον υπολογισμό για το τεκμαρτό εισόδημα. Ωστόσο, για να αμφισβητηθεί το τεκμαρτό εισόδημα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις όπως για παράδειγμα: 

  • Να έχει πραγματοποιηθεί ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος για το φορολογητέο έτος
  • Να υπάρχει απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος κατόπιν εφαρμογής απόφασης δημόσιας αρχής και εφόσον συντρέχουν, μεταξύ άλλων, λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας 
  • Για ειδικούς λόγους όπως φυσικές καταστροφές, νοσηλεία ή φυλάκιση κλπ

Στις περιπτώσεις αυτές ο ελεύθερος επαγγελματίας θα ελεγχθεί από την αρμόδια αρχή και οφείλει να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να αποδείξει πως πραγματικά συντρέχει κάποιος ή κάποιοι από τους παραπάνω λόγους. 

Στην TOTAL είμαστε στη διάθεση σας για να δούμε μαζί πως υπολογίζεται το τεκμαρτό εισόδημα, αλλά και για να σας προσφέρουμε εξατομικευμένες λύσεις για κάθε φορολογικό πρόβλημα. Μαζί με τους συνεργάτες μας σας καθοδηγούμε σε κάθε βήμα της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας γι’ αυτό και ξεχωρίζουμε για τη μεθοδικότητα και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχουμε.

    Σχετικά με την TES

    Η Total Economic Solutions Σύμβουλοι Επιχειρήσεων παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης για Αδειοδοτήσεις, Φορολογικές - Λογιστικές Υπηρεσίες, Συνταξιοδοτικές Υποθέσεις και Επενδυτικά Προγράμματα.

    Ακολουθήστε μας