Εταιρεία ΙΚΕ

Εταιρεία ΙΚΕ

Σκοπός μας στην TOTAL είναι να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε νέο επιχειρηματία απλοποιώντας τις δύσκολες αποφάσεις και βοηθώντας σας να επιλέξετε την κατάλληλη μορφή επιχείρησης, σύμφωνα πάντα με τις δικές σας ανάγκες και επιθυμίες. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε συγκεκριμένα για την Εταιρεία ΙΚΕ.

Όποια μορφή εταιρείας και αν επιλέξετε οι σύμβουλοι και οι συνεργάτες της εταιρείας μας θα σας παρέχουν νομικές και οικονομοτεχνικές συμβουλές με στόχο:

 • Να σας διευκολύνουμε να κάνετε πράξη την επιχειρηματική σας ιδέα
 • Να σας καθοδηγήσουμε σωστά, ώστε να ξεκινήσετε μία υγιή επιχείρηση 
 • Και να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της επιχειρηματικής σας προσπάθειας 

Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε έξι μορφές επιχειρήσεων, ωστόσο εδώ θα αναλύσουμε το καθεστώς, που διέπει μία εταιρεία ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία). 

Μία μορφή επιχείρησης, που κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελευταία χρόνια, εμφανίζει αύξηση στον αριθμό ενάρξεων και προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο νέο επιχειρηματία. 

Σύσταση ΙΚΕ και απαραίτητα δικαιολογητικά

Η εταιρεία ΙΚΕ αποτελεί μία εταιρική μορφή, που εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά σχετικά πρόσφατα (2012) και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής κυρίως λόγω της ευελιξίας, που παρέχει στον ιδιοκτήτη.   

Στην TOTAL αναλαμβάνουμε:

 • Τη σύσταση εταιρείας ΙΚΕ.
 • Τη μετατροπή εταιρειών από μία μορφή σε άλλη, όπως τη μετατροπή εταιρεία ΕΠΕ σε εταιρεία ΙΚΕ.
 • Τη σωστή και έγκαιρη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών, που αφορούν την έναρξη ΙΚΕ.
 • Την πληροφόρηση και καθοδήγηση σας σχετικά με την ευθύνη του διαχειριστή ΙΚΕ, αλλά και την ευθύνη εταίρων ΙΚΕ.
 • Την ενημέρωση σας για οτιδήποτε σχετικό με τη φορολογία ΙΚΕ, ενώ επιπλέον, δημιουργούμε το απαιτούμενο καταστατικό ΙΚΕ.

Ακόμη, αναλαμβάνουμε τη συγκέντρωση όλων των δικαιολογητικών, που απαιτούνται για τη σύσταση ΙΚΕ και είμαστε παρόντες σε όλη τη διαδικασία, ώστε να μη χάνετε πολύτιμο χρόνο στα πρώτα σας επιχειρηματικά βήματα.

Μετατροπή εταιρείας σε ΙΚΕ

Απευθυνθείτε στους συμβούλους της TOTAL εάν σας απασχολεί η μετατροπή της εταιρείας σας σε ΙΚΕ για να σας ενημερώσουμε για τη διαδικασία, αλλά και τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα, που προκύπτουν από μία τέτοια απόφαση. 

Αξίζει να αναφέρουμε πως έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της μετατροπής εταιρεία ΕΠΕ σε εταιρεία ΙΚΕ, όπως επίσης και ατομικών επιχειρήσεων ή ΟΕ σε ΙΚΕ λόγω της πιο ευέλικτης μορφής τους. 

Στην TOTAL διεκπεραιώνουμε με επαγγελματισμό κάθε διαδικασία, που σχετίζεται με την έναρξη ΙΚΕ, όπως επίσης και με τη μετατροπή, τη φορολογία ΙΚΕ, αλλά και το καταστατικό ΙΚΕ.  

Πλεονεκτήματα εταιρείας ΙΚΕ

Η μορφή μιας εταιρείας ΙΚΕ είναι κατάλληλη για οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά και για νέους επιχειρηματίες, ενώ διαθέτει μία σειρά από βασικά πλεονεκτήματα, όπως:

 • Δεν απαιτείται αρχικό κεφάλαιο, καθώς μία εταιρεία ΙΚΕ μπορεί να συσταθεί ακόμη και με ένα ευρώ. 
 • Ευκολία σύστασης και σταθερή φορολογία. Επιπλέον, ο  φόρος μερισμάτων ανέρχεται στο 5%. 
 • Τα τέλη για την έναρξη ΙΚΕ είναι μικρότερα σε σύγκριση με τα τέλη για την ίδρυση των υπολοίπων μορφών εταιρειών.
 • Οι εταίροι δεν ευθύνονται με την προσωπική τους περιουσία για τα χρέη της εταιρείας σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις ΟΕ και σε ορισμένα μέλη της ΕΕ.
 • Μόνο ο διαχειριστής της ΙΚΕ ασφαλίζεται υποχρεωτικά, ενώ για τους εταίρους αποτελεί προαιρετική επιλογή. 

Η σύσταση ΙΚΕ στην κορυφή των προτιμήσεων

Η μεγάλη λίστα με τα πλεονεκτήματα που έχει μια εταιρεία ΙΚΕ έχει ως αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των νέων εταιρειών σε πανελλαδικό επίπεδο να ανήκουν στη συγκεκριμένη εταιρική μορφή.

Αξίζει να αναφέρουμε πως από τις 9.932 επιχειρήσεις που συστάθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2023 σε όλη τη χώρα οι 2.537 ήταν ΙΚΕ. Η συγκεκριμένη μορφή επιχείρησης μπορεί να συσταθεί με ελάχιστο κόστος και χωρίς κεφάλαιο, κάτι που την κατατάσσει ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των  νέων επιχειρηματιών σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Επιπλέον, η σύσταση ΙΚΕ προτιμάται ιδιαίτερα από μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως είναι ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων, που ανοίγουν στην Ελλάδα. 

Μάλιστα, ανάλογα είναι και τα δεδομένα στη Θεσσαλονίκη όπου οι ΙΚΕ φαίνεται πως κερδίζουν έδαφος, με τον αριθμό των ενάρξεων να αυξάνεται από έτος σε έτος αντικαθιστώντας άλλες μορφές εταιρειών.   

TOTAL σημαίνει αξιοπιστία

Εμείς στην TOTAL δεσμευόμαστε να είμαστε συνοδοιπόροι σας σε κάθε νέο επιχειρηματικό στόχο. Δουλεύοντας με επαγγελματισμό έχουμε κατορθώσει να εξελιχθούμε σε μία από τις πλέον αξιόπιστες εταιρείες συμβούλων στο χώρο των οικονομικών υπηρεσιών. 

Γι’ αυτό τιμούμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνετε και έχουμε θέσει ως κύριο στόχο μας την ικανοποίηση και την επίτευξη των επιχειρηματικών σας σχεδίων.