POS: Επεκτείνεται η χρήση του στο σύνολο της αγοράς - TES - Total Economic Solutions

6 Απριλίου, 20220

Την επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο εντός του έτους. Στόχος είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών και η δημιουργία κουλτούρας πληρωμών αντίστοιχης με αυτής των χωρών της ΕΕ, όπου σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι πολίτες χρησιμοποιούν κάρτες για το σύνολο σχεδόν των συναλλαγών τους.

Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε κίνητρα στους φορολογούμενους προκειμένου να πληρώνουν με κάρτα για παράδειγμα στα ταξί και τα περισσότερα να μην έχουν POS αναφέρει στέλεχος της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, πιθανόν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα επανεξετασθούν όλοι οι κλάδοι που είναι εκτός του συστήματος POS και θα εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις επέκτασης του μέτρου της υποχρεωτικότητας.

Σήμερα, στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται περισσότερες από 110 επαγγελματικές δραστηριότητες ενώ με την υποχρεωτική εγκατάσταση POS θα συμπεριληφθεί το σύνολο των δραστηριοτήτων. Υποχρεωτικά, λοιπόν, θα διαθέτουν μηχανήματα POS τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα ταξί τα περίπτερα και διάφορες άλλες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών. Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι παρά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας η κυβέρνηση πρέπει να κεφαλαιοποιήσει τη σχέση που ανέπτυξαν οι πολίτες με τις κάρτες τους.

Ειδικότερα το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου και της ΑΑΔΕ περιλαμβάνει:

 1. Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.
 2. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής. Όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, ένας από τους βασικούς πυλώνες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις.
 3. Νέου τύπου ταμειακές μηχανές. Η προμήθεια των νέων ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα συνδεθούν σε πραγματικό χρόνο με το Taxis, είναι ένα από τα πρώτα έργα του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα προχρηματοδοτηθούν με εθνικούς πόρους.
 4. Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.

Όπως τονίζεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ: «Στο πλαίσιο των δράσεων για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης των πολιτών και τη μείωση του διοικητικού κόστους για τις επιχειρήσεις, στοχεύουμε στην περαιτέρω προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω της λειτουργίας των εφαρμογών των ηλεκτρονικών βιβλίων και της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και της παροχής κινήτρων για την πραγματοποίηση των πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα. Στους στόχος του 2022 είναι:

 • Βελτιώσεις στην εφαρμογή TIMOLOGIO με στόχο την ένταξη και εξυπηρέτηση επιπλέον κατηγοριών οντοτήτων
 • Ενημερωτικές δράσεις για ηλεκτρονικές συναλλαγές Δράσεις και Έργα Εντός του 2022
 • Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών για τη διασύνδεση POS με Ταμειακές Μηχανές και τη βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ
 • Ολοκλήρωση Λειτουργίας myDATA
 • Δημιουργία πλαισίου υποστήριξης myDATA
 • Μελέτη για την υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Παραστατικού Διακίνησης Αγαθών (Δελτίου Αποστολής)
 • Θεσμοθέτηση Ταμειακών Μηχανών «κλειστού τύπου», που θα περιλαμβάνουν POS, και ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησής τους Μεσοπρόθεσμα
 • Ηλεκτρονική υποβολή Δελτίων Διακίνησης Αγαθών

 

Πηγή

 

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.