Gazprom: "Κόβει" την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία - TES - Total Economic Solutions

27 Απριλίου, 20220

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η PGNiG.

Η πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αναφέρει ότι θα λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Προαναγγέλλει, μάλιστα, πως έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση για την αθέτηση των όρων της σύμβασης.

Νωρίτερα, ο ιδιωτικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Polsat News και ο ιστότοπος Onet.pl, της Πολωνίας, επικαλούμενοι μη κατονομασθείσες πηγές, ανέφεραν ότι οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal προς την Πολωνία έχουν σταματήσει.

Η PGNiG, η οποία αγοράζει φυσικό αέριο από την Gazprom στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης σύμβασης που λήγει φέτος, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η ροή του αγωγού Yamal

Σύμφωνα με στοιχεία από ευρωπαϊκούς φορείς μεταφοράς φυσικού αερίου, γύρω στις 04:00 ώρα Μόσχας η ροή φυσικού αερίου στον σταθμό μέτρησης φυσικού αερίου Kondratki έπεσε στο μηδέν.

Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και στο παρελθόν: το βράδυ της 24ης Απριλίου, η ροή φυσικού αερίου διακόπηκε αλλά στη συνέχεια επανήλθε.

Το Onet αντιμετωπίζει την κατάσταση ως διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή έληξε η προθεσμία πληρωμής για την ενέργεια στο πλαίσιο του νέου συστήματος για το ρούβλι που έχει ζητήσει η Μόσχα.

Το Interfax επίσης μετέδωσε ότι η Πολωνία δεν έχει δεχτεί φυσικό αέριο μέσω του διαδρόμου Yamal-Europe από σήμερα το πρωί, επικαλούμενο στοιχεία των διαχειριστών.

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου βρέθηκαν να καταγράφουν άλμα έως και 17% μετά τα δημοσιεύματα, ενώ αυτή την ώρα κερδίζουν 6,2% στα 98,82 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πολωνία: Καμία ανησυχία, διασφαλισμένες οι προμήθειες

Η κυβέρνηση της Πολωνίας πάντως διαβεβαίωσε ότι έχει επαρκή αποθέματα αερίου, ενώ ο διαχειριστής ανέφερε ότι ήταν προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο περικοπών, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι ενεργειακές προμήθειες της Πολωνίας είναι διασφαλισμένες ανέφερε την Τρίτη υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την ανακοίνωση της Gazprom ότι θα διακόψει τις προμήθειες μέσω του αγωγού Yamal από το πρώι της Τετάρτης, μεταδίδει το Reuters.

Η υπουργός Κλίματος της Πολωνίας, Anna Moskwa δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα αποθέματα της χώρας και ότι το φυσικό αέριο προς τους πελάτες δεν θα διακοπεί.

Ροές από άλλες κατευθύνσεις θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας, Piotr Naimski, ενώ πρόσθεσε ότι το συμβόλαιο του Yamal θα ολοκληρώνονταν έτσι και αλλιώς τον Δεκέμβριο.

Κρεμλίνο: Οι πληρωμές να γίνονται σε ρούβλι

Η Μόσχα και η Ευρώπη είναι σε τροχιά σύγκρουσης για το πώς θα γίνονται οι πληρωμές στο φυσικό αέριο, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει απειλήσει τις ευρωπαϊκές χώρες πως θα σταματήσει τη διάθεση φυσικού αερίου εάν δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι του.

Το Κρεμλίνο έχει ανακοινώσει ότι οι πληρωμές για το φυσικό αέριο θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια, με την Ε.Ε. να απαντά ότι αυτό συνιστά παραβίαση των όρων που έχουν συμφωνηθεί για τις προμήθειες.

Η Πολωνία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα κάνει πληρωμές σε ρούβλι και επιβεβαίωσε σήμερα τη θέση της.

Στοπ και στη Βουλγαρία

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Bulgargaz ότι θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου από την Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, μεταδίδει το Reuters.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι σε συνεργασία με τις κρατικές εταιρείες φυσικού αερίου έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών ροών για την προμήθεια φυσικού αερίου και την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ταυτόχρονα επισήμανε ότι προς το παρόν δεν απαιτούνται περιορισμοί στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα που καλύπτει πάνω από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με τις εισαγωγές της Gazprom.

Πηγή

 

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.