Fed: Αύξησε τα επιτόκια κατά 0,50%, για πρώτη φορά από το 2000 - Από 1η Ιουνίου η μείωση του ισολογισμού - TES - Total Economic Solutions

5 Μαΐου, 20220

Στη δεύτερη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων της φέτος προχώρησε η Federal Reserve, και μάλιστα κατά 50 μονάδες βάσης -για πρώτη φορά από το 2000-, αφήνοντας κατά μέρος τη συνήθη τακτική των αυξήσεων κατά 0,25%, καθώς εντείνει την προσπάθειά της να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό που συνεχίζει να κινείται κοντά στα υψηλά 40 ετών.

Συγκεκριμένα, Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) αποφάσισε ομόφωνα την αύξηση των επιτοκίων της στο εύρος του 0,75%-1,00%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Παράλληλα, η FOMC ανακοίνωσε και την ποσοτική σύσφιξη του ισολογισμού της από την 1η Ιουνίου, μέσω της πώλησης κρατικών ομολόγων και λοιπών ενυπόθηκων τίτλων, καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της Fed να κινηθεί πιο επιθετικά για τη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τη μείωση του ισολογισμού της Fed, ο οποίος εκτινάχτηκε στο ύψος των 9 τρισ. δολαρίων καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπάθησε να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, η ανακοίνωση της FOMC αναφέρει ότι θα ξεκινήσει να μειώνεται από την 1η Ιουνίου με ρυθμό 47,5 δισ. δολαρίων ανά μήνα, και θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ θα διευρυνθεί έως και στα 95 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο.

Παρά την υποχώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, “οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι πάγιες επενδύσεις των επιχειρήσεων παραμένουν ισχυρές, ενώ ισχυρή είναι και η αγορά εργασίας”, αναφέρει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασή της στην Ουάσιγκτον.

Ο πληθωρισμός “παραμένει αυξημένος”, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα νέα lockdowns στην Κίνα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού να διατηρούν τις πληθωριστικές πιέσεις αυξημένες, σημειώνει η FOMC, η οποία επισημαίνει ότι “η Επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά τους πληθωριστικούς κινδύνους”.

Η Fed έχει θέσει στόχο την αύξηση των επιτοκίων της στο ύψος του 2,50% ή και υψηλότερα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα που τα έριξε το 2020, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας προκειμένου να στηρίξει την αμερικανική οικονομία.

Οι αξιωματούχοι της FOMC δεν προέβησαν σε αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεών τους στην τρέχουσα συνεδρίαση, υποδηλώνοντας ότι οι εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό, τους μισθούς και την απασχόληση δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed τον Μάρτιο έχει οδηγήσει πολλούς αξιωματούχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μιλήσουν έκτοτε για την ανάγκη ακόμη πιο επιθετικής αύξησης των επιτοκίων, γεγονός που έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι η απότομη κίνηση της Fed θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, οδηγώντας τη χώρα ακόμη και σε ύφεση.

Ορισμένοι οικονομολόγοι και αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκιά της στο 3% έως το τέλος του 2022, ήτοι υψηλότερα από το 2,5% που έχει δείξει η ίδια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ενώ κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 75 μονάδες βάσης, τον Ιούνιο, που αν πραγματοποιηθεί θα είναι η πρώτη αύξηση αυτού του μεγέθους από το 1994 και μετά.

Πάουελ: Η Fed “προχωρά τάχιστα” με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού

Την πρόθεση της Fed να “κινηθεί τάχιστα” με στόχο την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού που έχει πλήξει σφόδρα τους καταναλωτές επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της FOMC.

“Ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και κατανοούμε τις δυσκολίες που προκαλεί και κινούμαστε τάχιστα για να τον μειώσουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε: “Έχουμε και τα εργαλεία που χρειαζόμαστε αλλά και την αποφασιστικότητα που θα χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών για λογαριασμό των αμερικανικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων”.

Ο πρόεδρος της Fed πρόσθεσε ότι η οικονομία και η χώρα έχουν “αποδειχθεί ανθεκτικές” έναντι των συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ τόνισε ότι η μείωση του πληθωρισμού είναι ζωτικής σημασίας ώστε να επιτευχθεί μια “περίοδος διατηρούμενης” ισχυρής αγοράς εργασίας.

Ο Πάουελ σημείωσε ότι με την αγορά εργασίας “εξαιρετικά σφιχτή” και τον πληθωρισμό “πολύ υψηλό”, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων τους επόμενους μήνες, ωστόσο ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις από την τρέχουσα των 50 μονάδων βάσης, τόνισε ότι δεν εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο.

“Κινούμαστε με στόχο να επαναφέρουμε τα επιτόκιά μας γρήγορα σε πιο φυσιολογικά επίπεδα”, είπε. “Υποθέτοντας ότι οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνθήκες εξελίσσονται σύμφωνα με τις προσδοκίες, υπάρχει ευρεία αίσθηση στην Επιτροπή ότι θα πρέπει να συζητηθούν επιπλέον αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης στις επόμενες δύο συνεδριάσεις”.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές, ο πρόεδρος της Fed τόνισε ότι η Επιτροπή δεν σχεδιάζει κάτι τέτοιο, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος της FOMC είναι η “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας.

“Επομένως, μια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης δεν είναι κάτι που εξετάζει ενεργά η επιτροπή”, ανέφερε. “Νομίζω ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να εξομαλύνεται”, πρόσθεσε.

Διευκρίνισε, πάντως, ότι “είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείς να κάνεις προβλέψεις 60, 90 ημέρες νωρίτερα, υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούν να συμβούν στην οικονομία σε όλο τον κόσμο. Έτσι, αφήνουμε ένα περιθώριο για να εξετάσουμε τα δεδομένα και να λάβουμε αυτήν την απόφαση καθώς φτάνουμε εκεί”.

“Κατά τη γνώμη μου είναι ιδιαίτερα πιθανή η ομαλή προσγείωση της οικονομίας, ή ένα αποτέλεσμα αν θέλετε”, σημείωσε ο Πάουελ, εξηγώντας ότι αν και αυτό αποτελεί πρόκληση, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις παραμένουν σε “ισχυρή οικονομική κατάσταση”.

“Δεν φαίνεται να είναι κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης… Άλλωστε, η οικονομία είναι ισχυρή και σε καλή κατάσταση να αντέξει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Fed.

Ερωτηθείς για την αγορά εργασίας τόνισε ότι “συνέχισε να ενισχύεται και είναι εξαιρετικά σφιχτή”, σημειώνοντας ότι η προσφορά εργασίας παραμένει υποτονική παρότι η ζήτηση από τις επιχειρήσεις αυξάνεται. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τους πρώτους τρεις μήνες του έτους και το ποσοστό ανεργίας έχει πέσει σε χαμηλό σχεδόν πέντε δεκαετιών, στο 3,6%, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed.

Το αποτέλεσμα είναι οι εργοδότες να δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας και οι μισθοί να αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πολλά χρόνια, είπε ο Πάουελ.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η αύξηση των μισθών, ως απόρροια της δυσκολίας των εταιρειών να προσελκύσουν εργατικό δυναμικό, μπορεί να οδηγήσει σε ένα σπιράλ “μισθών-τιμών”, ο Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι δεν βλέπει μια τέτοια εξέλιξη.

Στο σημείο αυτό, ο Πάουελ επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η Fed είναι εφικτό να επιτύχει την σταθερότητα των τιμών χωρίς να προκαλέσει ισχυρή αύξηση της ανεργίας.

“Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά μπορούμε”, είπε ο Πάουελ. “Πιστεύουμε ότι έχουμε μια καλή ευκαιρία να το κάνουμε χωρίς σημαντική αύξηση της ανεργίας ή μια πραγματικά απότομη επιβράδυνση”.

Αν και η κίνηση μπορεί να μην είναι “ευχάριστη” και απαιτεί υψηλότερα επιτόκια βραχυπρόθεσμα, όλοι θα ωφεληθούν μακροπρόθεσμα, τόνισε, εξηγώντας ότι όσοι έχουν σταθερό ή χαμηλό εισοδήματος επωφελούνται ιδιαίτερα από τις σταθερές τιμές.

“Σκεφτόμαστε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και θα είναι για όλους καλύτερα αν καταφέρουμε επιτύχουμε τον στόχο μας”, είπε. “Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο”.

 

Πηγή

 

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.