ΦΠΑ: Έρχονται προσυμπληρωμένες δηλώσεις από την ΑΑΔΕ - TES - Total Economic Solutions

12 Μαΐου, 20220

Μέσα στο 2022 θα ξεκινήσει να αποστέλλει η ΑΑΔΕ τις πρώτες προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με «όχημα» τα ηλεκτρονικά βιβλία και τo myDATA.

Το μέτρο θα ξεκινήσει πιλοτικά από φέτος, ενώ θα γίνεται αυτόματη συμπλήρωση από το Taxisnet των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.

Πιτσιλής: Σύνθετο έργο

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, που μίλησε στον διαδικτυακό κόμβο Taxheaven, στόχος είναι να ξεκινήσει πιλοτικά η προσυμπλήρωση δεδομένων για τις δηλώσεις ΦΠΑ. «Είναι ένα σύνθετο έργο, επιδιώκουμε πιλοτικά φέτος να δούμε πώς μπορεί λειτουργήσει το myDATA με τις δηλώσεις του ΦΠΑ, χωρίς βέβαια οι εγγραφές αυτές να είναι δεσμευτικές σε πρώτη φάση», είπε χαρακτηριστικά.

Τα στοιχεία που διαθέτει το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι περισσότερες από 850.000 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο σύστημα myData και 170.000 επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το e-timologio ενισχύοντας το σχεδιασμό για προσυμπλήρωση των δηλωσεων ΦΠΑ.

Η επιχείρηση δεν θα μπορεί να τροποποιήσει τα έσοδα και έτσι θα αποφεύγεται η φοροδιαφυγή, ενώ θα γίνονται πολύ πιο εύκολα και οι επιστροφές ΦΠΑ.   Η δήλωση ΦΠΑ δεν θα είναι κλειδωμένη, αλλά τα λογιστήρια ως προς το σκέλος των εξόδων θα έχουν τη δυνατότητα προσθέσουν όσα δεν έχουν περάσει από τα ηλεκτρονικά βιβλία.

Μείωση του κόστους

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μειώνει το κόστος για τις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα η εφορία θα γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να εισπράξει από ΦΠΑ κάθε μήνα, με συνέπεια να περιορισθεί σημαντικά η φοροδιαφυγή και οι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των τιμολογίων από πολλές επιχειρήσεις.

Ως προς τις επιστροφές ΦΠΑ, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και θα βλέπουν άμεσα το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό χωρίς ανθρώπινη επαφή.

Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

 

Πηγή

 

 

 

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.