Φορολογικές δηλώσεις : Οι αποφάσεις για τεκμήρια, ηλεκτρονικές αποδείξεις και επιστροφή φόρου - TES - Total Economic Solutions

3 Απριλίου, 20210

H αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις ξεκίνησε. Περισσότερες δόσεις, τόσο για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος όσο και του ΕΝΦΙΑ,  φαίνεται να έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση, με στόχο να διευκολύνει τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις.

Η Κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναλάβει το μοντέλο που εφάρμοσε πέρυσι και το οποίο προβλέπει την καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις και τη χορήγηση έκπτωσης φόρου στους φορολογούμενους που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το εκκαθαριστικό της Εφορίας.

Η έκπτωση φόρου που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν σε μια δόση το φόρο εισοδήματος εξετάζεται να είναι μεγαλύτερη από το 2% που ίσχυσε πέρυσι.

Οι φορολογικές δηλώσεις και τα τεκμήρια

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να ληφθούν οι αποφάσεις για ηλεκτρονικές αποδείξεις, τεκμήρια καθώς και την προκαταβολή φόρου.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις

Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις κρύβουν παγίδα έξτρα φόρου για τους φορολογούμενους οι οποίοι λόγω της καραντίνας δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται προβλέπει να μην ισχύσει ειδικά για φέτος (εισοδήματα 2020) το πρόστιμο που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Τα στοιχεία με βάση μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αντικατοπτρίζουν το πλήγμα που δέχθηκε η κατανάλωση με το ξέσπασμα της πανδημίας.

Παρά το γεγονός ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές κατέγραψαν άνοδο, η μέση αξία των συναλλαγών έκανε βουτιά 35,5% το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες που η οικονομία ήταν ανοιχτή, καταγράφεται σημαντική μείωση της κατανάλωσης, με την αξία των συναλλαγών να εμφανίζει πτώση έως και 25%.

Τεκμήρια

Για τα τεκμήρια δρομολογείται η έμμεση απενεργοποίησή τους για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και απειλούνται με την επιβολή έξτρα φόρου.

Εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενοι που «κατέβασαν ρολά» με κρατική εντολή καθώς και ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος (η αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αποζημίωση για χαμένα ενοίκια) για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Τα ποσά αυτά είναι αφορολόγητα αλλά οι φορολογούμενοι που λόγω της υγειονομικής κρίσης έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια και να μην πληρώσουν άδικο φόρο για ανύπαρκτα εισοδήματα.

Προκαταβολή φόρου

Για την προκαταβολή φόρου οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στα τέλη Ιουνίου. Το σχέδιο ωστόσο, είναι στοχευμένο στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.

Μάλιστα όπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δεν πρόκειται να μειωθεί η προκαταβολή, για παράδειγμα, 30% για όσους έχουν μείωση τζίρου μόλις 5% όπως ίσχυσε πέρυσι.

Αντίθετα, θα μπορούσε να εξεταστεί το «κούρεμα» της προκαταβολής για όσους είδαν πέρυσι τον τζίρο τους να μειώνεται πάνω από 30% και κατάφεραν να εμφανίσουν κέρδη.

Τα ανείσπρακτα ενοίκια

Χωρίς νομικές ενέργειες, δικαστικές περιπέτειες και ραντεβού για επίσκεψη στην Εφορία, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα γλιτώσουν φέτος από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020.

Η ρύθμιση που εξετάζεται προβλέπει ότι η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020 θα παρέχεται χωρίς να απαιτούνται οι νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου κ.λπ.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020 κινδυνεύουν να φορολογηθούν για ενοίκια που δεν έχουν εισπραχθεί, καθώς λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να ασκήσουν αγωγές σε δικαστήρια ή να υποβάλουν τις δηλώσεις αναβολής ενοικίων στις ΔΟΥ πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Πηγή: in.gr

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.