Τα πρώτα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου - TES - Total Economic Solutions

8 Ιανουαρίου, 20210

Οι πρώτες προκηρύξεις και εντάξεις έργων και προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης θα αρχίσουν μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, με κάλυψη του κόστους τους από τον εθνικό προϋπολογισμό, έως ότου εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Π. Τσίμας), «διαφορετικά δεν θα πετύχει ο στόχος του 2021». Το κόστος θα καλυφθεί εκ των υστέρων από τους πόρους του Ταμείου, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα αναδρομικών εντάξεων από τον Φεβρουάριο του 2020. Βασική προϋπόθεση είναι να γίνουν αποδεκτά τα έργα που θα επιλέξει το κράτος. Γι’ αυτόν τον λόγο θα ξεκινήσουν τα θεωρούμενα ως σίγουρα.

Ποια προωθούνται

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τον περασμένο μήνα, στην πρώτη ομάδα έργων και προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ», τα 200 πρώτα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, καθώς και αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές και δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση, έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ακολουθώντας τον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπονται εισπράξεις 3,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μετά την πρόσφατη συμφωνία για αύξηση του ποσοστού της προκαταβολής από 10% στο 13%, η Ελλάδα θα μπορέσει να εισπράξει 3,8 δισ. ευρώ με την έγκριση των προτάσεών της. Αυτό μπορεί μα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν τόσο οι προτάσεις για επιχορηγήσεις, καθώς και αυτές για δάνεια. Για τις τελευταίες, πάντως, το τοπίο είναι ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο, καθώς η Ελλάδα ζητάει να χρησιμοποιήσει το ποσό για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων και να μη μετράει στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Οι δύο κρίσιμες παράμετροι

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για έναν καλύτερο χρόνο, αρκεί να αντέξουμε τους επόμενους 3-4 μήνες», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης, αναφερόμενος στις προοπτικές της νέας χρονιάς. Όπως υπογράμμισε, κρίσιμα ερωτήματα είναι τα παρακάτω:

1. Πότε θα επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση το άνοιγμα της οικονομίας (κυρίως των λιανικών πωλήσεων).

2. Αν θα υποχωρήσει η πανδημία από τον Απρίλιο του 2021, με τον εμβολιασμό ευρείας έκτασης. Αναφορικά τόνισε ότι είναι σημαντική η έγκριση του εμβολίου της Astra Zeneca από την ευρωπαϊκή αρχή φαρμάκων, καθώς και της Johnson & Johnson, δεδομένου ότι έχουν γίνει πολλές παραγγελίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις συγκεκριμένες εταιρείες. Έτσι θα μπορέσει να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς ο εμβολιασμός μεγάλων κατηγοριών του πληθυσμού.

Επιπλέον, εξήγησε ότι η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για μέτρα στήριξης (αποθεματικό 3 δισ. ευρώ), αλλά και οι πόροι του νέου προγράμματος React EU, που θα αρχίσουν να εισρέουν σύντομα, είναι αρκετά ώστε να στηριχθεί η οικονομία το διάστημα που ακολουθεί. Οι πόροι πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση

Πηγή: kathimerini.gr

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.