Σχέδια για υποχρεωτική πληρωμή ενοικίων μέσω τραπεζών - TES - Total Economic Solutions

6 Φεβρουαρίου, 20210

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται πλέον σε ριζικές αλλαγές στα ενοίκια, προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο προχωράει στον επανασχεδιασμό των πληρωμών με ηλεκτρονικό τρόπο για το έτος 2021.

Μεταξύ άλλων, ένα από τα μέτρα που θα επανεξετάσει το οικονομικό επιτελείο αποτελεί η υποχρεωτική εξόφληση των μισθωμάτων φυσικών προσώπων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Ποιες θα είναι οι αλλαγές στα ενοίκια;

Κάθε ενοικιαστής θα υποχρεώνεται να εξοφλεί μηνιαίως το ποσό που αναφέρεται στο μισθωτήριο συμβόλαιο, κάνοντας κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν κάποιος συνεχίσει να πληρώνει με μετρητά, θα προβλεφθούν πρόστιμα και για τις δύο πλευρές (ενοικιαστή και ιδιοκτήτη), ή διαφορετικά θα χάνουν τα κίνητρα τα οποία θα προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Υπογραμμίζεται ότι σήμερα το μέτρο ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν το ενοίκιο με ηλεκτρονικό τρόπο, έτσι ώστε να αναγνωρίζεται η δαπάνη.

Όπως αναφέρουν σχετικά παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θα θεσπιστούν κίνητρα προκειμένου να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με ηλεκτρονικό τρόπο. Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο μέτρο, ταυτόχρονα, θα βοηθήσει και τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι στην περίπτωση που δεν εισπράττουν το ενοίκιο από τον μισθωτή θα εμφανίζεται μέσω του τραπεζικού τους λογαριασμού ότι δεν έχουν εισπράξει τα ενοίκια και ως εκ τούτου δεν θα είναι υποχρεωμένοι να τα δηλώσουν και να φορολογηθούν για αυτά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών με την πληρωμή των ενοικίων μέσω του τραπεζικού συστήματος (στο ταμείο ή με e-banking) θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή στις τάξεις των ιδιοκτητών ακινήτων, αρκετοί από τους οποίους αποκρύβουν τα εισοδήματα από ακίνητα, καθώς οι φόροι είναι τσουχτεροί. Αυτό, ωστόσο, δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι θα λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής, καθώς η φορολογία για τα εισοδήματα από ενοίκια είναι ιδιαίτερα τσουχτερή και σχεδόν τιμωρητική. Έτσι, ενδεχομένως αρκετοί να συνεχίσουν την ίδια πρακτική.

Επιπλέον, τονίζεται ότι οι σκέψεις για την υποχρεωτική καταβολή των μισθωμάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών ξεκίνησαν μετά την αποκάλυψη από την εφορία μεγάλης φοροδιαφυγής σε αρκετές τουριστικές περιοχές.

Μέχρι σήμερα, μόνο οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλουν το μίσθωμα ηλεκτρονικά. Ο νόμος προβλέπει ότι «οι δαπάνες ενοικίων εφόσον η εξόφλησή τους δεν έχει πραγματοποιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών δεν θα αναγνωρίζονται και ως εκ τούτου δεν θα εκπίπτουν».

Πηγή: in.gr

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.