Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό έχουν συνολικά εγκριθεί 8.620 θέσεις μόνιμου προσωπικού με προτεραιότητα στην υγεία, στην ασφάλεια, στην Παιδεία, στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Με βάση τον κανόνα (1:1 μία πρόσληψη για μία αποχώρηση), εκτός από τις παραπάνω μόνιμες προσλήψεις, εγκρίθηκαν και άλλες 299 θέσεις τακτικού προσωπικού. Αυτές αφορούν επιμελητήρια εκτός Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και 62 θέσεις δικηγόρων νομικών με έμμισθη εντολή οι οποίες είναι εκτός του κανόνα 1:1.
Όσον αφορά στις ανάγκες της Παιδείας, ανακοινώθηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η πραγματοποίηση 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών στη Γενική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε προοπτική διετίας. Ο προγραμματισμός αυτός προβλέπει ότι οι 5.250 εξ αυτών θα γίνουν το 2021 και οι υπόλοιποι το 2022.
Τι αλλάζει από το 2022;
Το 2021 θα είναι ο τελευταίος χρόνος που θα γίνονται οι διορισμοί με ισχύον σύστημα, καθώς από το 2022 αλλάζουν όλα ριζικά στο τοπίο των προσλήψεων στο Δημόσιο. Το υπουργείο Εσωτερικών αναδιαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο με απώτερο στόχο να υπάρχει πιο σφικτός κεντρικός έλεγχος, έτσι ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες στοχευµένα και μάλιστα χωρίς καθυστερήσεις μέσω μιας βάσης από την οποία θα αντλούνται οι υποψήφιοι για την κατάλληλη θέση. Η συγκεκριμένη βάση θα διαμορφώνεται μέσα από ένα γραπτό πανελλήνιο διαγωνισμό γνώσεων και δεξιοτήτων, με ηλεκτρονικά μέσα.
Οι υποψήφιοι θα διαγωνίζονται σε δύο τεστ με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών (multiple choice) είτε με ανάπτυξη κειμένου είτε με συνδυασμό των δύο. To πρώτο αφορά στην εξέταση γνώσεων, στο οποίο θα αξιολογούνται γνώσεις γενικού περιεχομένου, καθώς και γνώσεις που συνδέονται με τη φύση των συγκεκριμένων κλάδων των προκηρυσσόμενων θέσεων. Το δεύτερο χαρακτηρίζεται με την ονομασία «δοκιμασία δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας», στο πλαίσιο του οποίου θα αξιολογούνται δεξιότητες γλωσσικού και αριθμητικού συλλογισμού, ανάλυσης, επίλυσης προβλημάτων και ιεράρχησης προτεραιοτήτων στον χώρο εργασίας, καθώς και χαρακτηριστικά τα οποία συνδέονται με την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα στην εργασία. Κάθε τεστ θα βαθμολογείται με κλίμακα 1-100 και θα έχει συντελεστή βαρύτητας 50%, ενώ το άθροισμά τους θα δίνει την τελική βαθμολογία.
Η σημασία των τίτλων σπουδών
Αυτή παραμένει με την ίδια βαρύτητα ως είχε στους γραπτούς διαγωνισμούς. Ωστόσο, καταργείται ως κριτήριο ο βαθμός του πτυχίου όπως και αυτός του απολυτηρίου, λόγω της ανισότητας βαθμολόγησης στα διαφορετικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Παράλληλα, στόχος της Κυβέρνησης είναι η ψηφιοποίηση του συνόλου των διαδικασιών με αποτέλεσμα να μην απαιτείται από τους υποψηφίους να υποβάλλουν διάφορα δικαιολογητικά, καθώς θα αντλούνται κατευθείαν από τους αρμόδιους φορείς.
Η προαναφερθείσα διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τη διασφάλιση του αδιάβλητου, και τη σύντμηση του χρόνου προσλήψεων από περίπου δύο έτη που είναι σήμερα, στο ένα έτος, από την έκδοση της προκήρυξης έως την έκδοση του πίνακα διοριστέων.
Οι φορείς που θα ενισχυθούν με προσωπικό είναι οι παρακάτω:
Είκοσι επτά διαγωνισμοί έχουν «κλειδώσει» για το 2021 σε φορείς όπως ΔΕΚΟ, υπουργεία, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Οι εν λόγω διαγωνισμοί έχουν λάβει το «πράσινο φως» της Κυβέρνησης, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στο 2021 να προκύψουν και άλλες έκτακτες εγκρίσεις για μόνιμο προσωπικό όπως έγινε μέσα στο 2020 για το επικουρικό προσωπικό στα νοσοκομεία που μονιμοποιήθηκε με εντολή του Πρωθυπουργού. Επίσης για τους περισσότερους από τους παρακάτω διαγωνισμούς έχουν δημοσιευτεί στη Διαύγεια οι θέσεις που θα διατεθούν στα προστατευμένα άτομα του ν.2643/98. Παράλληλα συνεχίζεται η διαδικασία έγκρισης και για τους υπόλοιπους φορείς που έχουν αιτηθεί να ενισχυθούν με προσωπικό.
Πιο αναλυτικά, οι προκηρύξεις που θα γίνουν μέσα στο 2021 είναι οι παρακάτω:
10 θέσεις στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 60 θέσεις στον ΟΑΕΔ60 θέσεις στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης 28 θέσεις στο Ελληνικό Κτηματολόγιο 68 θέσεις στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού19 θέσεις στο ΑΣΕΠ 10 θέσεις στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης 782 θέσεις στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας 34 θέσεις νομικών συμβούλων σε δήμους, περιφέρειες, νομικά πρόσωπα 102 θέσεις στο υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού 25 θέσεις ΠΕ Διοικητικού στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών 15 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού 17 θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών 17 θέσεις στις Εταιρίες Προστασίας Ανηλίκων 67 θέσεις μόνιμου προσωπικού στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης 27 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 13 θέσεις στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ) 55 θέσεις στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Μία θέση μόνιμου εξ εφεδρείας αξιωματικού στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (υπουργείο Εθνικής Άμυνας) 123 θέσεις στο υπουργείο Οικονομικών 60 θέσεις γραμματέων στα δικαστήρια της χώρας 795 θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία 258 θέσεις στο Κατάστημα Κράτησης Δράμας 5.250 Εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση 724 στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)299 σε επιμελητήρια 62 δικηγόροι, νομικοί σύμβουλοι.
Πηγή: NewsNowgr.com