Πετρέλαιο: Αποφασισμένοι να ζεσταθούν δείχνουν οι Έλληνες - 200% αύξηση στις πωλήσεις - TES - Total Economic Solutions

1 Νοεμβρίου, 20210

Οι Έλληνες καταναλωτές σπεύδουν να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης υπό τον φόβο νέων ανατιμήσεων με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να καταγράφουν αύξηση έως και 200% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε μόλις πριν από 15 ημέρες αλλά ο φετινός Οκτώβριος δεν θυμίζει σε τίποτα τη ζήτηση που είχε καταγραφεί άλλες χρονιές όπου το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν αισθητά φθηνότερο.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι αυξημένη έως και 40% φέτος και διαμορφώνεται στα 1,10-1,15 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και στα 1,23-1,28 το λίτρο σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου έχουν ωθήσει τους καταναλωτές σε αναγκαστική στροφή στο πετρέλαιο σε μια εποχή όπου η ανάκαμψη από την πανδημία και η έναρξη της χειμερινής περιόδου δημιουργεί αυξημένες ανάγκες για ενέργεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΕΠΕ, φέτος είναι για πρώτη φορά που το πετρέλαιο είναι ελαφρώς φθηνότερο (κατά 2%) από το φυσικό αέριο ενώ περαιτέρω αύξηση της τιμής του τελευταίου θα κάνει ακόμη πιο αισθητή τη διαφορά.

Τα χαμηλά επίπεδα αποθεματοποίησης, η αδυναμία πρόβλεψης για το που θα σταματήσει το ράλι των τιμών και ο φόβος των ανατιμήσεων ωθεί τους καταναλωτές σε πρόωρες αγορές σε σχέση με άλλες χρονιές.

O κ. Γιώργος Βερούλης, επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων Ομίλου ΕΛΙΝΟΙΛ, μιλώντας στο insider.gr εξηγεί ότι: «η σταδιακή ομαλοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας, από τον Μάιο του 2020, οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για όλα τα καύσιμα, παρά το άκρως ευμετάβλητο περιβάλλον που προκάλεσαν το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας. Η περίοδος της θέρμανσης ξεκίνησε δυναμικά.

Από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, οι πωλήσεις καταγράφουν αύξηση πάνω από 200% σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Η μεγάλη αυτή ζήτηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο φόβο ανατιμήσεων, καθώς και στη μικρή αποθεματοποίηση του Απριλίου. Ο κόσμος φοβήθηκε πως οι τιμές του πετρελαίου θα ανέβουν. Και παρόλο που ήταν ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι, θεώρησε πως το αγόρασε σε μια τιμή που σε λίγο καιρό θα είναι οικονομική».

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι καθώς εισερχόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, δεν αποκλείονται περαιτέρω αυξήσεις ενώ καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η τάση της διεθνούς τιμής του Brent. Παράγοντες της διεθνούς αγοράς εκτιμούν ότι το πετρέλαιο μπορεί σύντομα να φθάσει τα 100 δολάρια επιβαρύνοντας τις χώρες εισαγωγής αλλά και ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο αντιπρόεδρος της IHS Markit, Daniel Yergin, σε δηλώσεις του την Παρασκευή προειδοποίησε ότι ένας κρύος χειμώνας φέτος θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια ανά βαρέλι. «Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν έχουμε έναν κρύο χειμώνα, αλλά το πετρέλαιο παρασύρεται από την τρέχουσα κατάσταση, την παγκόσμια έλλειψη υγροποιημένου φυσικού αερίου, την έλλειψη άνθρακα … Δεν θέλω να κάνω πρόβλεψη για 100 δολάρια αλλά σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι στην αγορά που το λένε αυτό ενώ οι αγορές συνεχίζουν να είναι σφιχτές. Και αυτό που βασικά βλέπουμε είναι υποεπενδύσεις σε ενεργειακούς πόρους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γεμίζουν οι δεξαμενές όσο πλησιάζει ο Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος αποτελεί παραδοσιακά το μήνα όπου η ζήτηση καταγράφει κατακόρυφη άνοδο. Εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων αλλά και της κορύφωσης της χειμερινής περιόδου, οι καταναλωτές σπεύδουν να γεμίσουν τις δεξαμενές. Ενισχυτικά στην αγορά θα λειτουργήσει και το επίδομα θέρμανσης το οποίο είναι αυξημένο κατά 100% σε σχέση με πέρυσι και θα ανέλθει στα 168 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, ενώ μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν προκαταβολικά όσοι έλαβαν το επίδομα θέρμανσης πέρυσι.

 

Πηγή:https://www.insider.gr/eidiseis/196817/petrelaio-apofasismenoi-na-zestathoyn-deihnoyn-oi-ellines-200-ayxisi-stis-poliseis?utm_source=gazzetta&utm_medium=bolm&utm_campaign=best_of_liquidmedia

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.