Σε πλήρη ισχύ παραμένει ο αρχικός σχεδιασμός του ΟΑΕΔ για δημοσίευση των 2.000 μονίμων προσλήψεων του νόμου 2643/1998 σε δήμους και φορείς.
-Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκίνησε την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου.
-Θα είναι η τελευταία φορά που ο ΟΑΕΔ θα εκδώσει προκήρυξη για τους αφορούντες (ωφελούμενους) του νόμου 2643/1998.
-Η επόμενη αντίστοιχη προκήρυξη θα εκδοθεί από το ΑΣΕΠ ή το υπουργείο Εσωτερικών.
Οι προσλήψεις αφορούν σε ειδικές κατηγορίες ανέργων που υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις του ν. 2643/1998 (Άτομα με αναπηρία και συγγενείς τους, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, τέκνα Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, παιδιά Αναπήρων Πολέμου).
Οι θέσεις εργασίας κατανέμονται ανά κατηγορία προστασίας ως εξής:
– ΑμεΑ: 500 θέσεις
– Συγγενείς ΑμεΑ: 200 θέσεις
– Πολύτεκνοι: 390 θέσεις
– Τρίτεκνοι: 530 θέσεις
– Τέκνα Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης: 250 θέσεις
– Τέκνα Αναπήρων Πολέμου: 220 θέσεις
Μετά τη δημοσιοποίηση των προκηρύξεων, θα δοθεί ικανό χρονικό διάστημα για την υποβολή των αιτήσεων και των απαραίτητων δικαιολογητικών. Η υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων θα γίνει ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα 2643.yeka.gr του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων-, ενώ τα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν ή να αποσταλούν ταχυδρομικά στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.
Με τις τελευταίες αντίστοιχες προκηρύξεις να έχουν εκδοθεί το Δεκέμβριο του 2014, οι περίπου 2.000 θέσεις που θα προκηρυχθούν, έχουν παρακρατηθεί με υπουργικές αποφάσεις από το σύνολο των θέσεων που έχουν εγκριθεί για στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που προσλαμβάνουν προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ.
Το καταβαλλόμενο ποσό, δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα,.
Ειδικά για τον Ιούλιο προκαταβάλλεται:
α) για τα πρόσωπα που κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID 19 δεν εισπράττουν μίσθωμα κατά τον Ιούλιο 2021:
*80% του συνολικού μηνιαίου μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα, και
*60% του συνολικού μηνιαίου μισθώματος, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου της υποπαρ. 3 της παρ. 1 του άρθρου 68 του ν. 4235/2014 (Α’ 32), καθώς και των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
β) για τα φυσικά πρόσωπα που κατ’ επιταγή νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID 19 εισπράττουν μειωμένο μίσθωμα κατά 40%, ποσό ίσο με το ήμισυ της μείωσης του μηνιαίου μισθώματος.
Η καταβολή των ως άνω ποσών θα διενεργείται στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων που έχει γνωστοποιηθεί στη διαδικτυακή πύλη www.aade.gr της ΑΑΔΕ.
Η καταβολή γίνεται υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α) Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ,
β) Ο εκμισθωτής- νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ,
γ) Ο μισθωτής- επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ,
δ) Ο μισθωτής- επιχείρηση να είναι κατά περίπτωση δικαιούχος απαλλαγής της υποχρέωσης καταβολής του συνολικού μισθώματος βάσει των ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στον Πίνακα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) της Α.1167/2021 (Β’ 3201) απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών,
ε) Να τελεί σε αναστολή για τον Ιούλιο η σύμβαση εργασίας/ναυτολόγησης, του μισθωτή ή συζύγου/ ετέρου μέρους συμφώνου συμβίωσης,
στ) Να τελεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας, για τον Ιούλιο, ενός τουλάχιστον γονέα με τέκνο- εξαρτώμενο μέλος το οποίο φοιτά σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του,
Η προκαταβολή υπολογίζεται αναλογικά με τις ημέρες που διαρκεί η σύμβαση μίσθωσης και σε περίπτωση διακοπής της μισθώτριας επιχείρησης τον Ιούλιο 2021 αναλογικά με τις ημέρες που παρέμεινε ενεργή.
Πηγή: CNN.gr