Κορωνοϊός: Τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα σε σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ, εκδηλώσεις - TES - Total Economic Solutions

24 Δεκεμβρίου, 20210

Σε ισχύ έχουν τεθεί από σήμερα στις 06:00 έως και τις 2 Ιανουαρίου τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, υπό την «απειλή» της μετάλλαξης Όμικρον.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ.

Συγκεκριμένα, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό.

Η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα γίνουν σε καμιά περιοχή της χώρας.

Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα.

Επίσης, όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδο τους, θα πρέπει – μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.

Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει επιτροπή για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Νέο πακέτο μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων όπως θα επανασυνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε, αλλά -όπως εξήγησε- είναι έτοιμη να προτείνει από τις 3 Ιανουαρίου νέα μέτρα τα οποία έχει ήδη εισηγηθεί και θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο.

Τα νέα αυτά μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου έχουν να κάνουν με τη διασκέδαση -καθώς επεξεργάζεται η επιτροπή διάφορα σενάρια για το ωράριο – τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS στο 13033.

Όπως τόνισε, τα μέτρα δεν θα αφορούν τα σχολεία αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε χθες ότι η Όμικρον βρίσκεται και στη χώρα μας και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων γεγονός που διερευνάται αν οφείλεται στον μεγάλο συγχρωτισμό που παρατηρείται λόγω των εορτών.

Η Όμικρον έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, είπε ο υπουργός Υγείας και τόνισε ότι όσον αφορά την νοσηρότητα και τη βαρύτητα της νόσησης που μπορεί να κάνει, είναι κάτι το οποίο θα γνωρίζουμε μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε, επίσης, ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη και είναι πάνω από 80% στο σύνολο του πληθυσμού, ενώ πρόσθεσε ότι πάνω από το 72% όσων δικαιούνται την αναμνηστική δόση την έχουν ήδη κάνει.

Πρόσθετα μέτρα προφύλαξης των πολιτών: Οι συστάσεις της Βάνας Παπαευαγγέλου

Η επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου επισημάνθηκε, εξάλλου, και το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών από το υπουργείο Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

Ειδικότερα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, επέστησε την προσοχή όλων κατά τη διάρκεια των εορτών.

Παρουσιάζοντας πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε αυτό το διάστημα, η κυρία Παπαευαγγέλου κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό τόνισε πως «Βρισκόμαστε σε μία φάση όπου η υποχρεωτικότητα και τα περιοριστικά μέτρα πρέπει να συμπληρωθούν ή και να αντικατασταθούν από την ατομική υπευθυνότητα όλων μας. Πέρα από τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, πολλά είναι τα αυτονόητα μέτρα που θα πρέπει να ακολουθηθούν».

Όπως είπε «κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου όπου η κινητικότητα και η κοινωνικοποίηση όλων μας ευλόγως θα αυξηθεί σημαντικά, και ενώ στη χώρα μας έχει ήδη κυκλοφορήσει η παραλλαγή Όμικρον, είναι σημαντικό όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να φροντίσει να μειώσει τις πιθανότητες, τόσο να εκθέσει όσο και να εκτεθεί στον ιό».

Η καθηγήτρια υπενθύμισε πως όσοι ήρθαν πρόσφατα από το εξωτερικό, πέρα από τα δύο τεστ που οφείλουν να κάνουν, θα πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους με τους δικούς τους ανθρώπους ή να τους συναντούν με χρήση μάσκας.

Στη συνέχεια υπενθύμισε τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τους οργανισμούς, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το CDC για την περίοδο των γιορτών. Αυτές είναι οι εξής:

  • Σημαντικός ο εμβολιασμός και η θωράκιση με την τρίτη δόση του εμβολίου.
  • Καλή και ορθή χρήση μάσκας, καλή υγιεινή των χεριών και τήρηση των αποστάσεων
  • Αποφυγή πολυπληθών συγκεντρώσεων και συχνή χρήση τεστ έναντι κορωνοϊού, ιδιαίτερα πριν από τη συμμετοχή στις γιορτές
  • Παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος έχει συμπτώματα κρυολογήματος
  • Αποφυγή έκθεσης στον ιό αν κάποιος προγραμματίζει συναντήσεις με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

Στις οδηγίες του ΕΟΔΥ συμπεριλαμβάνονται ακόμα τα εξής:

  • Λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, όλοι οι εμβολιασμένοι θα πρέπει – εφόσον έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – να μειώσουν την κινητικότητά τους και να κάνουν δύο εργαστηριακούς ελέγχους στις επόμενες 7-10 μέρες
  • Θα πρέπει οι εμβολιασμένοι, πριν από κάθε εορταστική φιλική συνάθροιση, θα πρέπει να κάνουν αυτοδιαγνωστικά τεστ (self test)
  • Επιλέγουμε την λεγόμενη κοινωνική μας «φούσκα» (στενός κύκλος), φορώντας πάντοτε μάσκα και τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Πηγή

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.