Ανατροπές και καθοριστικές αλλαγές έρχονται στο εργατικό δίκαιο και ευρύτερα την εργατική νομοθεσία ώστε να εναρμονιστεί με το ριζικά διαφορετικό εργασιακό τοπίο που διαμορφώνεται στην πανδημία.
Εντός του 6μηνου προβλέπεται το νομοσχέδιο για τη μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα της επικουρικής ασφάλισης. Μεγάλες είναι οι ανησυχίες για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη και την απόφαση της ευρωβουλής να κάνει τριετές πάγωμα στο «δικαίωμα στην αποσύνδεση». Αλλαγές έρχονται και σε κατάρτιση και πρόνοια.
Οι τρεις βασικοί άξονες των επερχόμενων αναδιαρθρώσεων και μεταρρυθμίσεων που ήδη δρομολογούνται από την κυβέρνηση είναι οι παρακάτω:
-Το ασφαλιστικό με αιχμή την επικουρική ασφάλιση.
-H αγορά εργασίας με επίκεντρο τις εργασιακές σχέσεις στην εποχή της πανδημίας.
-Tο νέο πεδίο στην κατάρτιση, με αποφασιστικό ρόλο των λεγόμενων κοινωνικών εταίρων στη διαμόρφωση των προγραμμάτων κατάρτισης.
Στο πλαίσιο αυτό και σε συνάρτηση με βάση τα όσα περιέγραψε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, θα μπορούσε κανείς να εικάσει πως αλλαγές θα επέλθουν και σε ότι αφορά τα διάφορα προνοιακά επιδόματα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας.
Η νομοθετική πρωτοβουλία όσον αφορά στην αλλαγή του χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης τοποθετήθηκε εντός του τρέχοντος εξαμήνου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πιο συγκεκριμένα θα νομοθετηθεί για τους νέους ασφαλισμένους η μετάβαση από τον αναδιανεμητικό στον κεφαλαιοποιητικό χαρακτήρα του δεύτερου πυλώνα της ασφάλισης. Αυτή αποτελεί μια κεντρική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, η οποία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για παράδοση της ασφάλισης σε ιδιωτικές ασφαλιστικές.
Εκσυχρονισμός της αγοράς εργασίας
Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση αφορά την εργατική νομοθεσία και τον «εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας». Όπως φαίνεται και από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού η τηλεργασία και η εξ’ αποστάσεως εργασία, που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, αποτελεί μπούσουλα για τον επαναπροσδορισμό του εργατικού δικαίου.
«Είδαμε ότι η αγορά της εργασίας άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οφείλει και η εργατική νομοθεσία -ο πυρήνας της οποίας θα συμπληρώσει του χρόνου 40 χρόνια ζωής είναι από το 1982- να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα. Με ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργαζομένων που εργάζονται και θα εργάζονται πλέον με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από το σπίτι, ποια είναι τα νέα δικαιώματα και τα νέα προνόμια που δίνουμε -όχι μόνο στις μητέρες- αλλά και στους πατεράδες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο τρίτος άξονας των αλλαγών είναι το νέο πλαίσιο για την κατάρτιση. Η κεντρική ιδέα σχετικά με την αναδιαμόρφωση του τοπίου της κατάρτισης συνοψίζεται στη φράση του πρωθυπουργού περί «χάσματος» ανάμεσα στην αγορά εργασίας και τις υπάρχουσες δεξιότητες του εργατικού δυναμικού.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πριν από τις ανακοινώσεις των κ.κ. Μητσοτάκη και Χατζηδάκη προηγήθηκε η τηλεδιάσκεψη της ηγεσίας υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ όπου συζητήθηκαν τα ίδια ακριβώς θέματα.
Επιπλέον θεωρείται, πλέον, βέβαιο ότι σημαντικές αλλαγές προετοιμάζονται και στον τομέα της ευρύτερης προνοιακής πολιτικής που υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση προϊδεάζει η φράση του πρωθυπουργού, ο οποίος σημείωσε ότι προτιμάει να χρησιμοποιεί τον όρο «κοινωνικές υποθέσεις» αντί του όρου «πρόνοια».
Επιπροσθέτως, σχετικά με το ζήτημα ο πρωθυπουργός ανέφερε τα παρακάτω:
«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επωμίζεται ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της εθνικής πρόκλησης της ανάκαμψης, παραμερίζοντας εμπόδια που κρατούσαν την Ελλάδα πίσω για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να σπάσουμε στερεότυπα, να μετατρέψουμε και τις συντάξεις από απλά ένα εργαλείο άσκησης κοινωνικής πολιτικής αυτό που πρέπει να είναι σε κάθε σύγχρονη χώρα, μία δίκαιη επιβράβευση της σκληρής δουλειάς μιας ολόκληρης ζωής. Πρέπει να σπάσουμε εξαρτήσεις από επιδοματικές λογικές που συχνά στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν για να κρατούνται οι πολίτες όμηροι κομμάτων και κυβερνήσεων. Πρέπει, κυρίως, να προσφέρουμε νέες ευκαιρίες σε εργαζόμενους να ενισχύσουν τις δεξιότητες τους αλλά και να ξεδιπλώσουν τις φιλοδοξίες τους».
Πηγή: in.gr