Ηλεκτρονικά βιβλία: Χωρίς πρόστιμα και το 2022 - TES - Total Economic Solutions

3 Ιουνίου, 20220

Τα ηλεκτρονικά βιβλία αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για τη φορολογική διοίκηση. Η επιτυχία τους θα κριθεί στο τέλος του έτους και αφού καταφέρει το σύνολο των επιχειρήσεων να λειτουργεί υπό το νέο αυτό καθεστώς χωρίς προβλήματα.

Προς το παρόν πάντως, τα στελέχη της κεντρικής διοίκησης έχουν ρίξει το 90% του βάρους των εργασιών τους στην ορθή λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και την ενημέρωση όλων των επιχειρήσεων και των κλάδων που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα.

Δεν λείπουν και οι αντιδράσεις λογιστών και μεγάλων επιχειρήσεων που διαπιστώνουν αδυναμία στη χρήση των MyDATA. Σύμφωνα με πληροφορίες πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ημερησίως δεν έχουν ανεβάσει ακόμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα δεδομένα που απαιτούνται εξαιτίας προβλημάτων που ανακύπτουν.

Οι επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες χρειάζονται ακόμα τη βοήθεια της φορολογικής διοίκησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Εκτιμούν πάντως ότι με την επίλυση των προβλημάτων όλοι θα είναι κερδισμένοι και θα μειωθεί σημαντικά ο χρόνος για την διεκπεραίωση των φορολογικών υποχρεώσεων.

Μέχρι όμως να φθάσουμε σε αυτό σημείο είναι αδύνατο να επιβληθούν πρόστιμα για λάθη ή παραλείψεις, τουλάχιστον μέχρι το σύστημα να είναι 100% λειτουργικό. Αυτό σημαίνει ότι το 2022 οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να ανησυχούν καθώς επί της ουσίας και φέτος τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι μεν υποχρεωτικά αλλά λειτουργούν σε πιλοτική βάση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από την ΑΑΔΕ και το υπουργείο Οικονομικών, οι επιχειρήσεις θα πρέπει για τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδώσει το 2021 να διαβιβαστούν στην πλατφόρμα του myData το αργότερο έως την 15.06.2022.  Σύμφωνα με την απόφαση η διαβίβαση των ανωτέρω δεδομένων, θεωρείται δήλωση πληροφοριακού χαρακτήρα για το ημερολογιακό έτος 2021 και ως καταληκτική ημερομηνία διαβίβασης αυτών, ορίζεται η 15.6.2022.

Τι πρέπει να γνωρίζουν επιχειρήσεις και επιτηδευματίες:

  • Στην πλατφόρμα myData διαβιβάζονται υποχρεωτικά τα παραστατικά εσόδων
  • Τα παραστατικά εσόδων που έχουν εκδοθεί το 2021 διαβιβάζονται έως τις 15 Ιουνίου
  • Για το έτος 2021 δεν προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση μη διαβίβασης των στοιχείων, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις και το 2022-Για τη διαβίβαση των παραστατικών μπορεί να γίνει δωρεάν χρήση της εφαρμογής «timologio» για την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, που δεν διαθέτουν μηχανογραφικό σύστημα έκδοσης και διαβίβασης παραστατικών στο myData ή το σύστημά τους δεν καλύπτει τις καθημερινές τους ανάγκες

Μέσω της εφαρμογής «timologio», ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν:

  • να διαμορφώσουν το προφίλ τους,
  • να συνθέσουν το πελατολόγιό τους,
  • να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και
  • να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή pdf τα κάθε είδους παραστατικά τους (τιμολόγια, αποδείξεις κλπ).

 

Πηγή

 

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.