Εφορία: Μπλόκα σε απάτες ενοικίων COVID - TES - Total Economic Solutions

23 Μαρτίου, 20220

Σφίγγει ο κλοιός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αν και έλαβαν την κρατική αποζημίωση για τα κουρεμένα ή μηδενικά ενοίκια διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν υποβάλλει τα αληθινά στοιχείων των μισθώσεων ή αρκετοί από αυτούς τα παραποίησαν.

Συγκεκριμένα αρκετοί ιδιοκτήτες άλλαξαν τα στοιχεία των μισθώσεων για να πάρουν μεγαλύτερη αποζημίωση, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που δήλωσαν ότι είναι δικαιούχοι μισθωμάτων, ενώ στο Ε9 δεν καταγράφονται ως ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Ήδη ο πρώτος έλεγχος ολοκληρώθηκε και η φορολογική διοίκηση προχωρά σε ελέγχους σε βάθους εξετάζοντας κάθε περίπτωση ξεχωριστά για να διαπιστώσει το τι ακριβώς έχει συμβεί.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας, (απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση), “η υλοποίηση του εντοπισμού των δικαιούχων και ο προσδιορισμός του ύψους των ενισχύσεων έχει υπάρξει ένα πολύ σύνθετο έργο, κυρίως λόγω των σφαλμάτων που εντοπίστηκαν σε μεγάλο πλήθος των “Δηλώσεων COVID”, οι οποίες υποβλήθηκαν για την καταβολή των εν λόγω αποζημιώσεων”.

Όπως είπε ο υπουργός, παρά τις συνεχείς παρατάσεις και τις επανειλημμένες ενεργοποιήσεις δυνατότητας υποβολής Δηλώσεων COVID ή πραγματοποίησης διορθώσεων σε υποβληθείσες Δηλώσεις COVID ή/και σε Δηλώσεις Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, σημαντικό ποσοστό δηλώσεων δεν διορθώθηκε.

Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι υπέβαλαν πολλαπλές δηλώσεις για το ίδιο ακίνητο, ή πραγματοποίησαν λύσεις μισθώσεων και εκ νέου μισθωτήριο, ή με τις ενέργειές τους προέκυψε μειωμένο ποσό αποζημίωσης, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη υλοποίησης ψηφιακής αυτόματης επεξεργασίας συμψηφισμών ποσών μεταξύ των μηνών καταβολής.

Στο σύνολο των εκκρεμοτήτων, η μεγάλη πλειονότητα πλέον δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί με μηχανογραφική επεξεργασία και εξετάζονται μεμονωμένα από σχετική ομάδα εργασίας της ΑΑΔΕ, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί τις επόμενες ημέρες, για την επίσπευση του σχετικού έργου.

Από τους πρώτους ελέγχους εντοπίστηκαν

– Περιπτώσεις αδικαιολόγητων αυξήσεων μισθωμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας. Δηλαδή, αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων εν μέσω πανδημίας διπλασίασαν το ενοίκιο (έτσι και αλλιώς ο ενοικιαστής δεν πλήρωνε μίσθωμα) προκειμένου να εισπράξουν μεγαλύτερη αποζημίωση.

– Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid (για την ίδια περίοδο ή/και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.

– Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να διενεργείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.

– Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις “Σημειώσεις” της αρχικής μίσθωσης.

– Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.

– 19.000 περίπου ΑΦΜ που δεν έχουν καταχωρημένο αριθμό IBAN, προκειμένου να κατατεθεί το αναλογούν ποσό στον λογαριασμό τους. Για τις περιπτώσεις αυτές, θα αποσταλούν εκ νέου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών η κυβέρνηση μέχρι σήμερα έχει καταβάλει στο πλαίσιο των αποζημιώσεων για τα κουρεμένα ενοίκια :

1ον. Για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, ποσό 63,5 εκατ. ευρώ, σε 269.284 ΑΦΜ, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).

2ον. Για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021, 756,5 εκατ. ευρώ, σε 359.590 δικαιούχους, με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συνολικά, μέσω συμψηφισμών και καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουν καταβληθεί 820 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή

Τα παραπάνω αντιστοιχούν στο 95% του συνόλου των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021.

 

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.