Ενεργειακή ακρίβεια: Σχέδιο για κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα - TES - Total Economic Solutions

22 Απριλίου, 20220

Τέσσερις εναλλακτικές προτάσεις βρίσκονται στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούνιο εάν τον Μάιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ενιαία αντιμετώπιση για τη μείωση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι εισηγήσεις που έχουν γίνει δεν περιλαμβάνουν πλαφόν στην Οριακή Τιμή Συστήματος, όπως διαμορφώνεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας αλλά στον καθορισμό ανώτατου ορίου εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών με το «έξτρα» κόστος να καλύπτεται από κρατικές επιχορηγήσεις.

Ο πονοκέφαλος στο Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αφορά το πόσα χρήματα θα απαιτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στη δημοσιονομική πορεία της χώρας και για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα, καθώς το συνολικό ετήσιο κόστος από τις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα υπολογίζεται στα 12 δις. ευρώ.

Τα τέσσερα σενάρια οδηγούν σε τιμές λιανικής ρεύματος του 2021 (προ κρίσης), δηλαδή πέριξ των 0,13 με 0,16 ευρώ ανά kWh, ενώ πλέον σήμερα οι τιμές φτάνουν και στα 0,33 με 0,35 ευρώ ανά kWh, χωρίς τις επιδοτήσεις.

Τα τέσσερα σενάρια:

  1. Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
  2. Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.
  3. Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
  4. Ιδιαίτερα σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.

Όποια από τις παραπάνω επιλογές «προκριθεί» από το επιτελείο της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό, θα οδηγήσει σε χαμηλότερη τιμή αγοράς από τους προμηθευτές ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

 

 

Πηγή

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.