ΕΚΤ: Το μεγάλο δίλημμα στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία - TES - Total Economic Solutions

26 Φεβρουαρίου, 20220

Στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία που απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επαναξιολογεί τα σχέδιά της για πιθανό τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων που θα άνοιγε τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από μια δεκαετία, ώστε να αντιμετωπιστεί η άνοδος του πληθωρισμού.

Με τη ρωσική εισβολή να έχει αλλάξει την εικόνα, αυξάνοντας την προοπτική του υψηλότερου ενεργειακού κόστους και της οικονομικής αναταραχής για την ευρωζώνη οι κεντρικοί τραπεζίτες καλούνται να αποφασίσουν στις 10 Μαρτίου σχετικά με το τακτικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP). Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αν και αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ είναι πιθανόν να επιβραδύνει την απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Η παρέμβαση Στουρνάρα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με το Reuters, είναι ο πρώτος αξιωματούχος που αναφέρθηκε στο πώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσουν τα σχέδια της ΕΚΤ να τερματίσει τις αγορές ομολόγων και να αυξήσει τα επιτόκια. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, σε συνέντευξή του στο Reuters ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και να μη δεσμευτεί για τον χρόνο που θα τερματισθεί για να περιορίσει τον αντίκτυπο από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να βγάλει επίσημα από το τραπέζι τη μείωση των επιτοκίων, αλλά και να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με τον χρόνο αύξησής τους.

Σε αντίθετη γραμμή βρίσκεται ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων το καλοκαίρι πριν από τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ σύμφωνα με την Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, το «σοκ του πολέμου» έχει θολώσει τις προοπτικές για την οικονομία, τη στιγμή που ο πληθωρισμός κυριαρχούσε στην ευρωζώνη και επέτρεπε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αποσύρει τα μέτρα τόνωσης.

Ακόμη πιο δύσκολη η εξίσωση

Το τσουνάμι των γεωπολιτικών εξελίξεων ήρθε για να βαθύνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που ήδη υπήρχαν σε ένα περιβάλλον, στο οποίο η ΕΚΤ επιχειρούσε να λύσει δύο βασικά της προβλήματα: Να ξεφορτωθεί τα αρνητικά επιτόκια και να το κάνει αυτό αποφεύγοντας τον κατακερματισμό της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον αποφάσεων για τους κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι ωστόσο έχουν χρόνο να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις μέχρι τη συνάντηση του Μαρτίου.

Πηγή

 

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.