ΕΕ: Διαφωνία για την έκδοση ευρωομολόγου στις Βερσαλλίες - Το προσχέδιο συμπερασμάτων - TES - Total Economic Solutions

11 Μαρτίου, 20220

Αντίθετοι με την προοπτική έκδοσης ευρωομολόγου  δηλώνουν οι «27» στις Βερσαλλίες, λόγω των απροσδόκητων δαπανών που θα προκύψουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που επικαλείται το Reuters.

«Οι εθνικές μας δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες και να αντικατοπτρίζουν τη νέα γεωπολιτική κατάσταση», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Το σχέδιο που προωθεί ο Μακρόν προβλέπει τη χρηματοδότηση των αμυντικών και ενεργειακών δαπανών που απαιτεί ο ουκρανικό πόλεμος -αλλά και ο Ψυχρός πόλεμος που ακολουθεί – με την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων.

Σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, για να μετριαστούν οι συνέπειες του πολέμου του Πούτιν και των κυρώσεων, θα ήταν δυνατόν μεν σε πρώτη φάση να διοχετευθούν κονδύλια από το ταμείο NGEU, που περιλαμβάνει 750 δισεκατομμύρια ευρώ, βραχυπρόθεσμα. Αλλά για να καταστεί η ΕΕ πιο ανεξάρτητη, πρέπει να γίνουν μεσοπρόθεσμα, περισσότερες επενδύσεις.

Στους αντιδρώντες είναι η Γερμανία και η Ολλανδία, καθώς  θεωρούν ότι είναι νωρίς για τέτοιες κινήσεις, καθώς «τρέχει» ήδη υπάρχει το πρόγραμμα δανεισμού για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ενεργειακή απεξάρτηση

Οι 27 συναινούν επίσης στη μείωση των εξαρτήσεων εκτός από τον τομέα της ενέργειας και σε τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία και η τεχνολογία, στην ανάγκη ισχυροποίησης της οικονομικής βάσης της ΕΕ και στη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού και επενδυτικού μοντέλου με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνονται αναφορές στην ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης καθώς οι χώρες ομονοούν για περιορισμό της εξάρτησης από τη Ρωσία.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έθεσε  σαφές χρονοδιάγραμμα για την απεξάρτηση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας, ορίζοντας ως στόχο το 2027.

Αρχικά η Κομισιόν είχε ορίσει ως χρόνο απεξάρτησης «πριν από το 2030». Ωστόσο, κατά την παρουσίαση του σχεδίου ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών, που αναρτήθηκε από την κ. Ντερ Λάιεν στο Twitter, αναφέρεται πως η Επιτροπή στοχεύει να επιτύχει το στόχο εντός της επόμενης πενταετίας, ενώ  επεκτείνει τον στόχο της  απεξάρτησης  και στο πετρέλαιο και τον άνθρακα.

Πηγή

 

 

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.