Ασφαλιστικές εισφορές: μείωση 7,14% για 220.000 μη μισθωτούς από την 1η Ιουνίου - TES - Total Economic Solutions

8 Μαΐου, 20220

Στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών επικουρικής ασφάλισης κατά 7,14% για έναν στους έξι μη μισθωτούς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ, περίπου 220.000, κυρίως γιατρούς, δικηγόρους, και μηχανικούς, θα προχωρήσει η κυβέρνηση από τις αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με το νόμου Κατρούγκαλου, οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικούρηση θα μειωθούν για τελευταία φορά από την 1η Ιουνίου 2022, ώστε να επανέλθουν στα προ μνημονίου επίπεδα. Αυτό για τους πάνω από 2 εκατ. μισθωτούς αντιστοιχεί σε μείωση 0,5% ποσοστιαίας μονάδας, που επιμερίζεται 0,25% για τον εργαζόμενο και 0,25% για τον εργοδότη.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, η μείωση εισφορών αφορά και 220.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, που θα δουν μια σημαντική ελάφρυνση της τάξης του 7,14%.

Βέβαια, ο πρόεδρος του ΒΕΑ Παύλος Ραβάνης, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για την παρουσία του στο Δ.Σ., για άλλη μία φορά επανέλαβε την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων, μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, με περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους αλλά και επιδότηση του υπέρογκου κόστους ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης είναι περίπου 220.000 ασφαλισμένοι μέχρι το 2016 στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, και ειδικότερα μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕΔΕ, γιατροί υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ, δικηγόροι Αθηνών του πρ. TAN, δικηγόροι στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρατηριούχοι υγρών καυσίμων, αρτοποιοί καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες που οικειοθελώς είχαν επιλέξει και επικούρηση.

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες

Αυτοί, από τον επόμενο κιόλας μήνα, θα κληθούν να καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλέξει ο κάθε ασφαλισμένος:

Για την 1η ασφαλιστική κατηγορία από 42 ευρώ τον μήνα που είναι σήμερα, θα καταβάλλουν εισφορά μειωμένη στα 39 ευρώ.

Για την 2η ασφαλιστική κατηγορία από 51 ευρώ τον μήνα, η εισφορά θα διαμορφωθεί στα 47 ευρώ.

Για την 3η ασφαλιστική κατηγορία από 61 ευρώ τον μήνα η εισφορά θα μειωθεί σε 56 ευρώ.

Η μείωση αυτή ισχύει και για τους νέους, οι οποίοι από 1ης Ιανουαρίου 2022 εντάσσονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του νεοσύστατου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Η κυβέρνηση έχει κάνει λόγο για συνολική μείωση των εισφορών, έως το 2023, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Κατά 7,14% για γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους και επαγγελματίες. Να σημειωθεί ότι για τους μισθωτούς η μείωση που επίσης ισχύει από την 1η Ιουνίου και εφεξής οδηγεί στην επαναφορά των εισφορών για επικουρική ασφάλιση στο 6%, με τους εργοδότες να καταβάλλουν το μισό, ήτοι 3%, έναντι 3,25%, και αντίστοιχα τους εργαζομένους να πληρώνουν το υπόλοιπο 3% (από 3,25% σήμερα).

Εφόσον συμπεριληφθεί η τελευταία αυτή μείωση στις προηγούμενες δύο, που αφορούσαν τις εισφορές για κύρια ασφάλιση, τότε απομένουν 0,6 ποσοστιαίες μονάδες για να υλοποιηθεί η δέσμευση.

Βέβαια, η δραματική αύξηση των τιμών σε ενέργεια και προϊόντα, αλλά και η αδυναμία καταβολής εισφορών από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων του ΕΦΚΑ, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για νέα μείωση εισφορών.

 

Πηγή

 

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.