Από το πετρέλαιο έως τις σοδειές: Τι θα κάνουν φέτος οι τιμές στα εμπορεύματα; - TES - Total Economic Solutions

1 Ιανουαρίου, 20220

Για τα περισσότερα εμπορεύματα, μέταλλα, αγροτικά προϊόντα, ενεργειακές πρώτες ύλες, το 2021 ήταν μία χρονιά σημαντικών κερδών, σε συνέχεια του δεύτερου μισού του 2020. Τέτοιες χρονιές σπάνια επαναλαμβάνονται αμέσως.

Παρόλα αυτά, και η φετινή χρονιά έχει πολύ ενδιαφέρον, με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και το επίπεδο των επιτοκίων, τις καιρικές συνθήκες, τη στροφή στην πράσινη οικονομία, τις γεωπολιτικές εξελίξεις να παίζουν σημαντικό ρόλο.

Όταν ένας μεγάλος αριθμός μετάλλων, αγροτικών προϊόντων και ενεργειακών πρώτων υλών πετυχαίνει πολυετή ή ιστορικά υψηλά μέσα σε μία χρονιά, αυτή η χρονιά δεν ξεχνιέται εύκολα.

Κάτι τέτοιο ισχύει για το 2021. Βασικά μέταλλα όπως ο χαλκός και το αλουμίνιο, βιομηχανικά ορυκτά όπως το σιδηρομετάλλευμα, αγροτικά προϊόντα όπως ο καφές, η ζάχαρη, το σιτάρι, το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τα φασόλια σόγιας, ενεργειακές πρώτες ύλες όπως το φυσικό αέριο αλλά και εμπορεύματα που δεν περιλαμβάνονται σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, όπως η ξυλεία, χάρισαν πάρα πολλές συγκινήσεις σε όσους συμμετέχουν στις αγορές εμπορευμάτων.

Και όχι μόνο σε αυτούς, αφού οι εξελίξεις στις αγορές εμπορευμάτων επηρέασαν άμεσα τις τύχες πολλών επιχειρήσεων, τις ζωές καλλιεργητών και μεταλλωρύχων και βέβαια την οικονομική κατάσταση των πολιτών σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου.

Το τι έγινε το 2021 είναι λίγο πολύ γνωστό. Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας καθώς υποχώρησε το πρώτο κύμα της πανδημίας και ξαναλειτούργησαν τα εργοστάσια ανά τον κόσμο, σε συνδυασμό με την υποβοηθητική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική των περισσότερων χωρών στον κόσμο προκάλεσαν σημαντική αύξηση της ζήτησης για τα βιομηχανικά μέταλλα και ορυκτά, των οποίων οι τιμές ανέβηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα εξαιτίας και των γενικά χαμηλών παγκόσμιων αποθεμάτων.

Η μεγάλη ζήτηση από την Κίνα βοήθησε τις τιμές του καλαμποκιού και των φασολιών σόγιας να πάρουν την ανηφόρα, ενώ οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στη Βραζιλία και τη Βόρειο Αμερική έπληξαν την παραγωγή καφέ και σιταριού εκτοξεύοντας τις τιμές τους. Η ανάκαμψη της ζήτησης για σπίτια στις ΗΠΑ οδήγησε την ξυλεία σε νέα υψηλά, 150% παραπάνω από τα προηγούμενα ιστορικά υψηλά. Και βέβαια δεν ξεχνάμε το φυσικό αέριο στην Ευρώπη που οκταπλασίασε την τιμή του μέσα σε μερικούς μήνες.

Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα από αυτά δεν βρέθηκαν στα ψηλά τους στο τέλος του 2021, τα περισσότερα έχουν διορθώσει κατά τουλάχιστον 10% με 15%. Από τα προϊόντα που κινούνται πολύ στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων μόνο τα συμβόλαια για ζωντανά μοσχάρια βρίσκονται ακριβώς στο ψηλότερο σημείο της χρονιάς.

Αυτό όμως δεν έχει μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή, σημασία έχει να ξέρουμε τι πρέπει να κοιτάζουμε προκειμένου να εκτιμήσουμε την πορεία που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα. Σε γενικές γραμμές βέβαια, γιατί η εκτίμηση της μελλοντικής πορείας των τιμών των εμπορευμάτων είναι πάντοτε μία αρκετά δύσκολη υπόθεση.

Θα ξεκινήσουμε από τον αγαπημένο μας χαλκό, το μέταλλο που παραδοσιακά είναι στενά συνδεδεμένο με την πορεία της οικονομίας και τώρα τελευταία και με τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.

Όσο η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία, και εφόσον το κόστος χρήματος δεν αρχίζει να ανεβαίνει απότομα, ο χαλκός λογικά θα δοκιμάσει να κάνει ανοδική κίνηση εφόσον το πρόγραμμα ανανέωσης των υποδομών της αμερικανικής οικονομίας τελικά περάσει τις νομοθετικές συμπληγάδες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Θα κινδυνεύσει με σημαντική πτώση αν αρχίσουμε να ακούμε νέα για έναρξη λειτουργίας νέων ορυχείων που θα αυξήσουν την προσφορά. Μιλώντας για ορυχεία, ένας αστάθμητος παράγων είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος της Χιλής σε αυτόν τον τομέα. Αν πάρει μέτρα που θα δυσκολέψουν τη ζωή των εταιρειών εξόρυξης χαλκού μπορούμε να δούμε ξαφνική έντονη άνοδο στο κόκκινο μέταλλο.

Το σιδηρομετάλλευμα, που μετά τα ιστορικά υψηλά του καλοκαιριού έπεσε κατά 60%, μπορεί να κάνει μία δυναμική ανάκαμψη μέχρι την άνοιξη εφόσον οι κινεζικές αρχές προχωρήσουν, όπως φαίνεται, σε εφαρμογή προγραμμάτων τόνωσης της οικοδομικής δραστηριότητας.

Πηγαίνοντας σε αγροτικά προϊόντα, η εξέλιξη της τιμής του καφέ και του σιταριού είναι κάτι που ενδιαφέρει σχεδόν όλο τον κόσμο. Όσο αφορά στο σιτάρι, ο πιο σημαντικός παράγων είναι η εξέλιξη των καιρικών συνθηκών που θα καθορίσουν το αν η σοδειά θα είναι καλή ή αν θα αντιμετωπίσει προβλήματα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα προβλήματα ξεκίνησαν από τις κακές καιρικές συνθήκες που έπληξαν την καλοκαιρινή σοδειά των βόρειων ΗΠΑ και του Καναδά. Αν κάτι τέτοιο επαναληφθεί στη χειμερινή σοδειά, που είναι πολύ πιο μεγάλη, τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ πιο σοβαρά και το ψωμί με τα ζυμαρικά να ακριβύνουν ακόμα περισσότερο ανά τον κόσμο.

Όσον αφορά στον καφέ, η ζημιά στη σοδειά των επόμενων δύο ετών στη Βραζιλία θεωρείται δεδομένη. Αυτό που θα καθορίσει το αν ο καφές θα συνεχίσει να ανεβαίνει ή θα αρχίσει να υποχωρεί είναι η κατάσταση σε χώρες όπως το Βιετνάμ, που η σοδειά πλήττεται από τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία και η Αιθιοπία που σπαράζεται από εμφύλιο πόλεμο.

Τα προβλήματα στις δύο αυτές χώρες, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες στις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην άνοδο της τιμής του καφέ το τελευταίο δίμηνο, μετά την καλοκαιρινή καταστροφή που προκάλεσε ο καιρός στη Βραζιλία.

Για το αργό πετρέλαιο, που το 2021 πήγε πολύ καλά, το κλειδί για το 2022 είναι το ύψος της παραγωγής των αμερικανικών σχιστολιθικών παραγωγών. Αν οι προβλέψεις του Dan Yergin, γνωστού Αμερικανού ειδικού, για σημαντική αύξηση της αμερικανικής παραγωγής επαληθευθούν, δεν πρέπει να περιμένουμε αξιόλογη άνοδο των τιμών από τα τωρινά επίπεδα, ειδικά αν ευσταθούν και οι πληροφορίες του περί παρασκηνιακών παραινέσεων της αμερικανικής κυβέρνησης προς τους παραγωγούς να αυξήσουν τις ποσότητες πετρελαίου που αντλούν.

Για το αμερικανικό φυσικό αέριο, η περαιτέρω πορεία του θα εξαρτηθεί κυρίως από τις καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ, που προς το παρόν είναι σχετικά ήπιες. Θα εξαρτηθεί όμως και από τις εξελίξεις στην Ευρώπη, καθώς όσο συνεχίζεται η παραμονή των τιμών του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σε πολύ υψηλά επίπεδα, τόσο θα αυξάνεται η ζήτηση για το αμερικανικό μέσω των φορτίων LNG που ήδη έχουν ξεκινήσει για την ήπειρό μας.

Δεν είναι δυνατόν να κοιτάξουμε όλα τα εμπορεύματα με μία προσπάθεια, ελπίζουμε πως θα ρίξουμε μία ακόμα γενική ματιά τις επόμενες ημέρες, αφού σήμερα παραμελήσαμε τα πολύτιμα μέταλλα και αρκετά ακόμα ενδιαφέροντα εμπορεύματα. Θα κλείσουμε με μία υπενθύμιση που αφορά σε όλα σχεδόν τα εμπορεύματα που διαπραγματεύονται σε χρηματιστήρια.

Οποιαδήποτε άνοδος των επιτοκίων ή άλλη παρόμοια εξέλιξη που θα μειώσει τη ρευστότητα στις αγορές είναι σχεδόν βέβαιο πως θα φέρει αναταραχή στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, αναταραχή που είναι πιθανότερο να φέρει πτώση τιμών στα περισσότερα εμπορεύματα παρά άνοδο.

Πηγή

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.