Σταϊκούρας: Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για μικρομεσαίους και επέκταση Ηρακλή - TES - Total Economic Solutions

19 Φεβρουαρίου, 20210

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ένα νέο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επέκταση του σχήματος του «Ηρακλή».

Ο ίδιος μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ξεκαθάρισε πως η  ανάγκη ταχείας και μεγάλης μείωσης των «κόκκινων» δανείων, εντός των επόμενων ετών, αποτελεί για την Κυβέρνηση, και για την οικονομία, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι βασική επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου, και συνολικά της Κυβέρνησης, είναι τα τραπεζικά ιδρύματα να αποτελέσουν, ξανά, μοχλό ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και ενεργοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών παρέθεσε στοιχεία για την πορεία του «Ηρακλή», του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ, καθώς και για τα δάνεια τα οποία βρίσκονται σε αναστολή καταβολής δόσεων.

-Για τον «Ηρακλή» υπογράμμισε πως την επιτυχία του την αναγνωρίζουν όλοι οι θεσμικοί παράγοντες, εντός και εκτός Ελλάδας και εκτίμησε πως θα επιτευχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, μείωση «κόκκινων» δανείων περίπου 32 δισ. ευρώ, ή πλέον του 40% του συνόλου κατά τη ολοκλήρωση των συναλλαγών.

-Για το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ τόνισε ότι το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί μέχρι σήμερα στους δικαιούχους του προγράμματος ανέρχεται στα 48 εκατ. ευρώ και πως ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 160.000 μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

-Για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ο κ. Σταϊκούρας  εξήγησε ότι έχουν χορηγηθεί 2 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και 5,1 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Επίσης, έχουν επιδοτηθεί τόκοι ύψους 312 εκατ. ευρώ σε 23.000 επιχειρήσεις και 54.686 δάνεια αυτών.

-Για τα δάνεια που τελούν σε αναστολής πληρωμής δόσεων είπε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα μέσα Μαρτίου 2020 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021, δόθηκε η δυνατότητα «μορατόριουμ» σε 406.362 δάνεια, συνολικού ύψους 28,4 δισ. ευρώ. Επίσης, 415.225 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ, ρυθμίστηκαν διμερώς και επιτυχώς μεταξύ τραπεζών, εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, και οφειλετών, από τον Ιούλιο 2019 έως τα τέλη Ιανουαρίου 2021.

Επιπλέον, Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο, παράλληλά, και σε πέντε παρεμβάσεις για τη μείωση των «κόκκινων» δάνειων και βελτίωσης της θέσης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτές έχουν να κάνουν με τα παρακάτω:

– Την παράταση και επέκταση του σχήματος του «Ηρακλή». Όπως τόνισε, σε μία τέτοια πρωτοβουλία και προοπτική διάκεινται θετικά όλες οι ελληνικές τράπεζες. Αυτή η επέκταση θα καλύπτει το διάστημα από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, και θα αποβλέπει στη περαιτέρω – σημαντική – μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

-Αξιολογείται η δημιουργία μιας εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, που θα αναλάβει τη διαχείριση ενός ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων, προβλέποντας και την αντιμετώπιση του ζητήματος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Η αξιολόγηση γίνεται με γνώμονα την ανάλυση κόστους – οφέλους για πολίτες, Δημόσιο και τράπεζες, τηρώντας και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Την ίδια αξιολόγηση κάνουν αυτή την περίοδο τραπεζικά ιδρύματα, φορείς και θεσμοί, χωρίς κανείς – μέχρι σήμερα – να την έχει ολοκληρώσει.

-Δρομολογείται η σταδιακή εφαρμογή της ρύθμισης οφειλών και η παροχή δεύτερης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Όπως δήλωσε, η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης από δάνεια και πιστώσεις, ΕΦΚΑ, ΑΑΔΕ κ.ά.), έχει συστήσει ομάδες εργασίας, οι οποίες εργάζονται, σε καθημερινή βάση για τη σταδιακή υλοποίηση της νέας ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

-Δρομολογείται η υλοποίηση ενός νέου προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με αυτό θα παρέχεται επιδότηση μεγάλου μέρους της δόσης επιχειρηματικών δανείων, για διάστημα οκτώ μηνών προκειμένου να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις. Επιλέξιμες θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελεύθερων επιχειρηματιών, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια επιλεξιμότητας. Με το νέο πρόγραμμα θα παρέχεται επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης, ενώ σε όσους έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο θα παρέχεται επιδότηση έως 80% της δόσης, προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Η δε επιδότηση θα καλύπτει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου.

-Θα ενισχυθεί η τραπεζική χρηματοδότηση, με τη διοχέτευση στην οικονομία των κονδυλίων του ευρωπαϊκού μέσου ανάκαμψης Next Generation EU.

Πηγή: CNN.gr

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.