Οικονομία: «Ψήφος εμπιστοσύνης» με εξόφληση του ΔΝΤ και νέο Σύμφωνο Σταθερότητας - TES - Total Economic Solutions

31 Ιανουαρίου, 20220

Στέλιος Κράλογλου

Εντός του Μαρτίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ, μέσα στον ίδιο μήνα, θα τεθούν οι βάσεις για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Πρόκειται για δυο φλέγοντα θέματα για πορεία της ελληνικής οικονομίας που επηρεάζουν – μεταξύ άλλων- και τον στόχο για απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας!

Το αίτημα για την εξόφληση του ΔΝΤ έχει ήδη κατατεθεί πριν το τέλος του 2021. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, το Μάρτιο εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί και η πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων για τα έτη 2022 & 2023, ύψους 5,3 δισ. ευρώ, του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το πρώτο μνημόνιο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή περίπου 6 δισ. ευρώ δανείων του ΔΝΤ σε δύο δόσεις με την τελευταία, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, να πραγματοποιείται το περασμένο Μάρτιο και αφορούσαν δόσεις έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2022.

Εκτός από το ΔΝΤ, στα μέσα Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα εξοφληθεί και ποσόν 5,3 δισ. ευρώ από τα διμερή δάνεια που πήρε η Ελλάδα, στην αρχή της κρίσης, τoν Mάιο του 2010, από τις τότε χώρες της Ευρωζώνης, τα λεγόμενα GLF (Greek Loan Facility) δάνεια. Τα 5,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε λήξεις του 2022-2023. Τα GLF δάνεια ήταν 80 δισ. ευρώ, εκ των οποίων απομένουν προς εξόφληση περίπου 53 δισ. ευρώ έως το 2041.

Μόλις ολοκληρωθεί η έξοδος από την εποπτεία (και εφόσον έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική εικόνα της χώρας και έχουν αποκλιμακωθεί τα επιτόκια) θα πληρωθεί άλλο ένα 10% των δάνειων του GLF.

Εξάλλου, στις με αρχές του καλοκαιριού αναμένεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει την πρότασή της για την αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ξεκινώντας την διαπραγμάτευση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Νωρίτερα, προς το Μάρτιο, τα κράτη-μέλη αναμένεται να λάβουν τις πρώτες οδηγίες από την Κομισιόν προκειμένου να συντάξουν τα Προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που πρέπει να καταθέσουν την Άνοιξη αλλά και για να προετοιμάσουν τους προϋπολογισμούς του 2023.

Αν και ο βασικός κορμός της πρότασης βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση με κάποια κράτη –μέλη, η συζήτηση θα ενταθεί το καλοκαίρι με τις τελικές αποφάσεις να μην αποκλείεται να ληφθούν ακόμα και λίγο πριν το τέλος του έτους.

Μέχρι τότε η Ελλάδα φιλοδοξεί να βρίσκεται εκτός της εποπτείας των θεσμών κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία θα αξιολογείται όπως κι οι υπόλοιπες χώρες που «πέρασαν» από μνημόνια όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος δηλαδή κάθε εξάμηνο αντί ανά τρίμηνο που ισχύει τώρα.

Η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία ανοίγει τον δρόμο για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης με στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 ή αν αυτό καταστεί δυνατό ακόμα και πριν το τέλος του 2022.

Πηγή

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.