ΔΝΤ: Τέλος εποχής ως δανειστής της Ελλάδας - TES - Total Economic Solutions

5 Απριλίου, 20220

Τέλος εποχής από σήμερα για τον ρόλο του ΔΝΤ ως δανειστή της Ελλάδας, μετά την πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των 1,86 δισ. ευρώ των δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα από το 1ο και το 2ο μνημόνιο.

Με την τρίτη κατά σειρά πρόωρη αποπληρωμή από το 2019 (είχαν αποπληρωθεί πρόωρα 2,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 και άλλα 3,3 δισ. τον Μάρτιο του 2021) η Ελλάδα εξοφλεί δάνεια συνολικού ύψους περίπου 7,9 δισ. ευρώ τα οποία κανονικά έληγαν το 2024. Η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων οδηγεί σε εξοικονόμηση 230 εκατ. ευρώ από τόκους.

Παράλληλα, το ΔΝΤ θα έχει την υποχρέωση για ετήσια αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μόνο με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του, δηλαδή την τυπική αξιολόγηση για όλα τα κράτη μέλη του αλλά όχι πλέον για τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις που επέβαλε η ιδιότητα του ως δανειστής της χώρας.

“Κλείνει, ένα κεφάλαιο που είχε ανοίξει τον Μάιο του 2010, με την προσφυγή της Ελλάδας στο Ταμείο, για χρηματοδοτική στήριξη”, δήλωσε με αφορμή την εκταμίευση του ποσού προς το ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας

Ο υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη, η οποία στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, ενισχύει το προφίλ του δημοσίου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συμμετέχει εκ των υστέρων στο πρόγραμμα νέου δανεισμού που έχει εκπονήσει το Ταμείο για χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προγράμματα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το 2012 αλλά η Ελλάδα απείχε λόγω της οικονομικής κρίσης. Τώρα, η Ελλάδα θα πληρώσει τη συμμετοχή της (περίπου 1 δισ. ευρώ) με δάνειο που θα γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδας.

 

Πηγή

 

 

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.