ΔΝΤ: Θετικός ο ρυθμός ανάπτυξης για την Ελλάδα, υποχωρεί η παγκόσμια οικονομία - TES - Total Economic Solutions

20 Απριλίου, 20220

Ρυθμό ανάπτυξης 3,5% του ΑΕΠ για φέτος και 2,6% του ΑΕΠ για το 2023 βλέπει το Δ.Ν.Τ για την Ελλάδα, την ώρα που αναθεωρεί επι τα χείρω τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία στο 3,6%.

Οι εκτιμήσεις έγιναν στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου World Economic Outlook, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου.

Αναλυτικά για την ελληνική οικονομία, το ΔΝΤ διατηρεί τις προβλέψεις του όπως τις είχε παρουσιάσει στο πλαίσιο της έκθεσης του άρθρου 4 για την Ελλάδα. Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται για φέτος στο 3,5% του ΑΕΠ και 2,6% το 2023, με το ΑΕΠ να μεγεθύνεται κατά 1,2% το 2027.

Η εκτίμηση για τον πληθωρισμό είναι 4,5% φέτος, 1,3% το 2023 και 1,9% το 2027. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται φέτος στο 6,3% του ΑΕΠ, το 2023 έτος στο 6,1% και το 2027 στο 2,7% του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί ότι το Ταμείο στην έκθεση του είχε ασκήσει κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τις  ασφαλιστικές εισφορές και την πλήρη κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης. Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ θεωρούν ότι με αυτό τον τρόπο περνούν τα βάρη στις επόμενες γενιές. Προτείνει μάλιστα να επιβληθεί φόρος άνθρακα, που θα χρηματοδοτήσει την πράσινη μετάβαση.

Αναφορικά με τις προβλέψεις του ταμείου για την παγκόσμια οικονομία κατέβασε τον πήχη στο 3,6% ενώ εκτιμά μέσο πληθωρισμό 5,7% για τις ανεπτυγμένες οικονομίες και στο 8,7%, στις αναπτυσσόμενες οικονομίες σε σχέση με τις αντίστοιχες προβλέψεις του Ιανουαρίου.

Οι προβλέψεις αυτές βασίζονται στην παραδοχή ότι η μέση τιμή του πετρελαίου φέτος θα διαμορφωθεί σε 106,83 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει στα 92,63 δολάρια το επόμενο έτος.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το βασικό γεγονός που επηρεάζει την έκθεση του ΔΝΤ, ανεβάζοντας κατακόρυφα την οικονομική αβεβαιότητα και ανοίγοντας τεράστιες οικονομικές πληγές. Η Ουκρανία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, θα υποστεί φέτος ύφεση 35% με πληθωρισμό 60,5%, ενώ στη Ρωσία η ύφεση θα φτάσει στο 8,5%, με τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό στο 21,3%.

 

 

Πηγή

 

 

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.