Το Σχέδιο για μείωση του ΕΝΦΙΑ - TES - Total Economic Solutions

3 Φεβρουαρίου, 20210

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ότι ο χρόνος εφαρμογής των νέων μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ συναρτάται με τον χρόνο ολοκλήρωσης της άσκησης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές.

Εξαιτίας της πανδημίας ανατράπηκαν οι σχεδιασμοί προσαρμογής αντικειμενικών με τις εμπορικές εντός του 2020.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου θα μεταφερθεί για το καλοκαίρι του 2021.

Επιπλέον, οι ανατροπές στο μέτωπο της πανδημίας καθιστούν και αυτόν τον στόχο επισφαλή. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα δεδομένα, σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η άσκηση ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές μέσα στο επόμενο δίμηνο, δηλαδή μέχρι τα τέλη Μαρτίου, το υπουργείο Οικονομικών θα έρθει στη συνέχεια να τρέξει την άσκηση της προσαρμογής των νέων τιμών ζώνης πάνω στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων και στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν με τις νέες αντικειμενικές τιμές.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης άσκησης πρόκειται να καθορίσουν και τις παρεμβάσεις στον φόρο ακινήτων. Σε περίπτωση που υπάρχει επαρκής χρόνος, υπάρχει και η πιθανότητα οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ να εφαρμοστούν από φέτος. Το συγκεκριμένο σενάριο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες εξαιτίας των υγειονομικών εξελίξεων, οι οποίες δυσχεραίνουν την ολοκλήρωση του έργου. Στην περίπτωση που η ολοκλήρωση της άσκησης καθυστερήσει και οι νέες αντικειμενικές αξίες μεταφερθούν για το 2022, τότε αυτό συνεπάγεται ότι και οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα αναβληθούν για το 2022.

Το σενάριο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα έρθει να σβήσει τις φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες θα προκύψουν από το άλμα των αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των τιμών που εφαρμόζει η Εφορία και των εμπορικών συνεχίζει να παραμένει μεγάλο και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή, τον Ιούνιο του 2018.

Επιπλέον επιβαρύνσεις θα πρέπει να αναμένονται και για τους φορολογουμένους που έχουν ακίνητα στις 3.000 νέες περιοχές και κυρίως στις περιοχές – «φιλέτα», δηλαδή σε νησιά και τουριστικές περιοχές, που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Πρόκειται κυρίως για φορολογουμένους οι οποίοι διαθέτουν ακίνητα μεγάλης αξίας που βρίσκονται σήμερα στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Κέρκυρα, καθώς και σε ακριβές περιοχές ακόμα και στην Αττική και είναι σχεδόν αφορολόγητοι ή πληρώνουν ΕΝΦΙΑ όσο ακριβώς πληρώνει και ένας φορολογούμενος ο οποίος έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα.

Πηγή: CNN.gr

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.