Συνολικά 350.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι βρίσκονται σε αναμονή τριών «μπόνους» - TES - Total Economic Solutions

21 Ιανουαρίου, 20210

Οι 350.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις και αναδρομικά μέχρι τον Απρίλιο. Επιπλέον, χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη φέτος, αποφεύγοντας έτσι τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας.

Συνολικά 350.000 ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι βρίσκονται σε αναμονή τριών «μπόνους». Πιο συγκεκριμένα θα τους δοθούν αυξήσεις (έως 224 ευρώ τον μήνα ή 2.688 ευρώ τον χρόνο με 40 έτη ασφάλισης), καθώς και αναδρομικά 17 μηνών (έως 4.284 ευρώ με 40 έτη ασφάλισης). Στους  ασφαλισμένους θα δοθεί βελτιωμένη σύνταξη. Επιπλέον, μεγάλες κατηγορίες που βρίσκονται κοντά στην «έξοδο» θα αποφύγουν τον σκόπελο της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης από την 1η/1/2022.

Τα τρία μπόνους είναι τα παρακάτω:

Για την κατηγορία των συνταξιούχων που έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη προβλέπονται αυξήσεις, ενώ τα αναδρομικά σχεδιάζεται να καταβληθούν το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου (χρονοδιάγραμμα το οποίο ενδέχεται να αλλάξει), με την ανώτατη μηνιαία αύξηση να ανέρχεται στα 215 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα αναδρομικά 17 μηνών (από τον Οκτώβριο του 2019) σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση με τα νέα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων.  Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη κονδύλι ύψους 200 εκατ. ευρώ έχει εγγράψει ο προϋπολογισμός του κλάδου κύριας σύνταξης του e-ΕΦΚΑ για το 2021. Προβλέπονται 100 εκατ. ευρώ για αναδρομικά που αφορούν συνταξιούχους του Δημοσίου και επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για αναδρομικά που αφορούν συνταξιούχους τέως φορέων κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ).

Λόγω των υψηλότερων ποσοστών αναπλήρωσης, οι αυξήσεις δεν αφορούν μόνο τους ήδη συνταξιούχους, αλλά και όλους τους ασφαλισμένους που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν μελλοντικά. Αυτό σημαίνει ότι όσοι αποχωρούν θα λαμβάνουν πλέον και αυξημένη σύνταξη επειδή με τον νόμο Βρούτση έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι συντελεστές υπολογισμού σύνταξης, μετά τα 30 έτη ασφάλισης και δίνουν μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με τις συντάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Ποιες είναι οι διατάξεις που ευνοούν

Για εκείνους που έχουν φέτος τη δυνατότητα εξόδου στη σύνταξη, σειρά μεταβατικών διατάξεων για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δίνουν σε χιλιάδες ασφαλισμένους σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες και ΙΚΑ τη δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από τα 62 έτη. Οι συγκεκριμένες διατάξεις ισχύουν μέχρι το τέλος του 2021, καθώς από το 2022 όλοι ανεξαιρέτως οι ασφαλισμένοι για να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν 40 χρόνια ασφάλισης, ώστε να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 62, ενώ με λιγότερα χρόνια θα πάρουν μειωμένη στα 62 χρόνια και πλήρη στα 67. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όσοι ασφαλισμένοι/ες μέχρι 31/12/2021 έχουν συγκεντρώσει και τον κατά περίπτωση απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την προβλεπόμενη ηλικία, θα έχουν το δικαίωμα και μετά την 1η/1/2022 να συνταξιοδοτηθούν με βάση τα σημερινά ευνοϊκά μεταβατικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, δεν υπάρχουν ευνοϊκές μεταβολές στα ηλικιακά όρια, που έγιναν τους τελευταίους μήνες, είτε με τον νόμο Βρούτση είτε με πρόσφατη εγκύκλιο. Όπως εξηγεί ο εργατολόγος ο Δημήτρης Μπούρλος, «ο νόμος Βρούτση καθόλου δεν αναφέρεται σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι τελευταίες (επί τα χείρω) αλλαγές στα ηλικιακά όρια έγιναν τον Αύγουστο του 2015 με τον νόμο 4336/2015 και αυτές ισχύουν μέχρι σήμερα. Με τις αλλαγές αυτές αυξήθηκαν (σε κάποιες περιπτώσεις θα λέγαμε βίαια) τα ηλικιακά όρια για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Έκτατε αλλαγές δεν υπάρχουν, είτε δυσμενείς είτε ευνοϊκές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μπούρλος έχει εγκαίρως επισημάνει δύο καίρια σημεία σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Το πρώτο είναι ότι δεν θα συνταξιοδοτούνται στα 67 τους όλοι οι ασφαλισμένοι, μετά την 1η/1/2022. Οι σχετικές ρυθμίσεις του ίδιου νόμου του 2015 προβλέπουν συνταξιοδότηση και στα 62 ή μετά τα 62 και έως τα 67, αφενός όσων συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης, καθώς επίσης και αυτών που συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης με μειωμένη όμως σύνταξη. Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα κάποιος να συνταξιοδοτηθεί στα 67 με πλήρη σύνταξη, εφόσον συμπληρώνει 15 έτη ασφάλισης. Σχετικά με τη διατήρηση – προστασία των λεγόμενων ενδιάμεσων ηλικιακών ορίων, δηλαδή περιπτώσεων που τα προβλεπόμενα από τον ίδιο νόμο ηλικιακά όρια συμπληρώνονται μετά την 1η/1/2022, απαιτείται μια σαφέστερη θέση από πλευράς υπουργείου Εργασίας. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο αρμόδιος υπουργός κατ’ επανάληψη έχει αναφέρει ότι «δεν θα γίνουν αλλαγές στα ηλικιακά όρια». Αυτό βέβαια για να έχει την αξία του προϋποθέτει την απόλυτη αποσαφήνιση του τι ακριβώς είναι αυτό που ισχύει (το οποίο δεν θα αλλάξει).

Πηγή: in.gr

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.