Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ: "Στοχευμένα μέτρα" για την οικονομική και κοινωνική πίεση της πανδημίας - TES - Total Economic Solutions

6 Φεβρουαρίου, 20210

Λύση στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η οικονομία και ειδικά σε τομείς όπως η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός αναζητάει επειγόντως η κυβέρνηση έπειτα και από τις διαφαινόμενες αποφάσεις για “απαγορευτικά” της κυκλοφορίας, καθώς και τις ενδείξεις για διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια.

Οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ

Όπως απηύθυνε το ΔΝΤ : Τα σημάδια είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά από άλλες χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι την προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα πιθανό «επικίνδυνο κύμα» χρεοκοπιών και ανεργίας, σε περίπτωση που δεν συνεχίσουν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, έως ότου ξεπεραστεί η κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού.

H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τόνισε ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έχει το περιθώριο για λήψη περαιτέρω μέτρων και προβαίνοντας σε αυτή την κίνηση λειτουργεί υποστηρικτικά και για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

Στην ερώτηση που της απευθύνθηκε εάν έχει υποστηρίξει το πρόγραμμα νέων μέτρων ύψους 1,9 τρισ.δολαρίων του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, η Γκεοργκίεβα απήντησε ότι το ΔΝΤ προσυπογράφει το βάρος που δίδει η νέα δέσμη μέτρων στον εμβολιασμό, στην υγειονομική περίθαλψη, στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην παροχή κρατικής βοήθειας προς κεντρικές και τοπικές αρχές, καθώς και στις επενδύσεις στην εκπαίδευση.

Ποια είναι τα «Πυροσβεστικά» μέτρα της Κυβέρνησης;

Στο πλαίσιο αυτό κι εν όψει απόγνωσης στο λιανεμπόριο, αθλητισμό, πολιτισμό και εστίαση αλλά και των επικείμενων κινητοποιήσεων την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση έσπευσε να προλάβει τις εξελίξεις ανακοινώνοντας ένα πακέτο τεσσάρων σημείων για την εστίαση μετά από μια συνάντηση φορέων με τον Πρωθυπουργό που ξεσήκωσε αντιδράσεις για τον τρόπο που οργανώθηκε από πολλούς φορείς του κλάδου. Ήδη έχουν αναφέρει ότι μια στις δυο επιχειρήσεις που στηρίζουν 300.000 εργαζόμενους δύσκολα θα επιβιώσει.

Με αφορμή τα άνωθεν και σε μια προσπάθεια “πυρόσβεσης” ανακοινώθηκαν χθες τα παρακάτω :

1) Διατηρείται και για τον Μάρτιο η πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ενοικίων για τα καταστήματά σας.

2) Το μισθολογικό κόστος θα παραμείνει μηδενικό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα εξακολουθούν να αποζημιώνονται από την Πολιτεία.

3) Διατηρείται ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021. Θα επεκταθεί και στις μεταφορές, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, όταν αυτοί θα λειτουργήσουν, αλλά και στο τουριστικό πακέτο ως και τον Δεκέμβριο.

4) Το κράτος θα καλύψει πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από την περασμένη άνοιξη».
Βέβαια ήδη η κατάσταση και στο δημόσιο ταμείο δυσκολεύει εν όψει και των αναγκών νέας στήριξης. Η πτώση των τζίρων και της κατανάλωσης έχει προβολή στα δημόσια έσοδα που λόγω των περιορισμένων ημερών κανονικής λειτουργίας τον Ιανουάριο έχουν “πληγωθεί” σημαντικά, με βάση και τις πρώτες ενδείξεις από το ΓΛΚ.

Όπως δήλωσε χθες στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ο προϋπολογισμός έχει δεχθεί πλήγμα από το παρατεταμένο λοκντάουν: «Είναι σαφές ότι έχουμε υποστεί πλήγμα από το παρατεταμένο λοκντάουν Δεκεμβρίου – πρώτων ημερών Ιανουαρίου σε ό,τι αφορά την πορεία του προϋπολογισμού. Η εικόνα μου από το λιανεμπόριο είναι ότι συνεχίζει και δουλεύει και έχει προσαρμοστεί στο click away σε σημαντικό βαθμό, εργαλείο που και το ίδιο έχει αγκαλιάσει. Προφανώς όλα αυτά είναι συνάρτηση επιδημιολόγων – κυβέρνησης. Οι δημοσιονομικοί πόροι που έχουμε, είναι πια πεπερασμένοι. Το δημόσιο αντέχει να στηρίζει τις επιχειρήσεις όσο χρειαστεί, αλλά όσο περνάει ο χρόνος, θα πρέπει να το κάνει με όλο και πιο στοχευμένα μέτρα, για να μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς να περάσει κάποιο όριο στα δημόσια οικονομικά. Και σε κάθε περίπτωση, επειδή έχουμε μπροστά μας και τα μέτρα της ανάκαμψης γιατί δεν τελειώνει η υπόθεση τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο ή αρχές Μαΐου, θα πρέπει να μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και την έξοδο και την ανάκαμψη κι αυτός είναι αρκετά μεγάλος φάκελος, που πρέπει να διαχειριστούμε με σωφροσύνη. Κάτι που δίνουμε σήμερα, δεν θα μπορούμε να το δώσουμε αύριο».

Τα επιπλέον μέτρα:

Στο πλαίσιο αυτό κι εν όψει παρατεταμένου απαγορευτικού στην οικονομία κυβερνητικό σχέδιο με ορίζοντα το τέλος Απριλίου προωθεί:

– Έκπτωση 40% στα ενοίκια για τους πληττόμενους αλλά ανοιχτούς κλάδους με παράταση των αναστολών σε μέρος του προσωπικού τους. Η μείωση θα ισχύσει και για τα ενοίκια των εργαζομένων σε αναστολή για κύρια κατοικία και φοιτητική στέγη.

– Μετάθεση των πληρωμών για τις δόσεις ρυθμίσεων χρεών προς το Δημόσιο με εξαίρεση το ΦΠΑ.

– Παράταση επιδομάτων ανεργίας που λήγουν.

– Νέα επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους τουλάχιστον 750 εκ. ευρώ εντός του Μαρτίου. Έμφαση θα δοθεί στο τουρισμό και την εστίαση μέσω της αύξησης του ύψους της ενίσχυσης και με «κούρεμα» του ποσού ενδεχομένως και πάνω από το 50% που ίσχυε στους δύο προηγούμενους κύκλους ενώ οι εκταμιεύσεις των χρημάτων θα επισπευστούν.

– Ενεργοποίηση προγράμματος επιδότησης των δόσεων επιχειρηματικών δανείων κατά το πρότυπο του «Γέφυρα» για τα στεγαστικά. Βέβαια για το πρόγραμμα υπάρχει διαπραγμάτευση με τους θεσμούς οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες αντιδρούν σε γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου.

Πηγή: Reuters – News247.gr

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.