ΓΕΜΗ: Για κάθε επιχείρηση που έκλεισε το 2022 άνοιξαν τέσσερις νέες - TES - Total Economic Solutions

1 Μαΐου, 20220

Δεν επιβεβαιώνονται ούτε και φέτος οι προβλέψεις για «λουκέτα» στις επιχειρήσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Παρά την απόσυρση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων,  που είχαν ληφθεί λόγω της πανδημίας, κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, οι επιχειρήσεις που άνοιξαν υπερτερούν εκείνων που έκλεισαν σε αναλογία τέσσερις προς μια. Δηλαδή για κάθε μια επιχείρηση που κλείνει, ανοίγουν (περίπου) τέσσερις επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), μέχρι και τις 26 Απριλίου 2022 είχαν δημιουργηθεί 14.710 νέες επιχειρήσεις και σταμάτησαν την δραστηριότητά τους 3.328 υφιστάμενες επιχειρήσεις. Δημιουργήθηκε έτσι ένα θετικό ισοζύγιο μεταξύ ενάρξεων και διακοπών λειτουργίας επιχειρήσεων που ανήλθε σε 11.382 νέες επιχειρήσεις.

Νέο θετικό ρεκόρ

Το μέγεθος αυτό προμηνύει ότι, εφόσον συνεχιστεί ο παρατηρούμενος ρυθμός ενάρξεων και διακοπών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, θα επιτευχθεί ένα νέο θετικό ρεκόρ στο ισοζύγιο μεταξύ ενάρξεων και διακοπών της λειτουργίας επιχειρήσεων.

Πέρυσι είχαμε ένα ισοζύγιο 29.427 περισσότερων ενάρξεων από διακοπές δραστηριοτήτων, ενώ φέτος ήδη συμπληρώθηκαν 11.382 περισσότερες ενάρξεις από διακοπές. Μάλιστα το μέγεθος αυτό συμπληρώθηκε από πριν την συμπλήρωση του τετραμήνου.

Πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι οι ενάρξεις είναι εμπροσθοβαρείς -καθώς έρχεται η τουριστική σεζόν- ενώ οι διακοπές είναι οπισθοβαρείς καθώς γίνονται προς το τέλος του έτους.

Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται ο «Αρμαγεδώνας» που πολλοί είχαν προβλέψει εξαιτίας της απόσυρσης των κυβερνητικών μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας.

Τα στοιχεία του ΓΕΜΗ δείχνουν ότι τα «λουκέτα» επιχειρήσεων υπερτερούσαν των ενάρξεων μέχρι και το 2016. Η χρονιά εκείνη ήταν η χειρότερη καθώς οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ένα χρόνο μετά τα capital controls, ήταν κατά 7.801 περισσότερες απ’ εκείνες που έκαναν έναρξη εργασιών. Η αρνητική αυτή επίδοση είναι η χειρότερη στα 10 χρόνια που υφίσταται το ΓΕΜΗ καθώς η έναρξη τήρησης των στοιχείων ξεκινά από τα μέσα του 2011 ως μνημονιακή υποχρέωση της χώρας.

Ανατροπή των εκτιμήσεων

Έκτατε το ισοζύγιο βελτιώνεται. Από το +5.365 επιχειρήσεις που βρέθηκε το 2017, το πλεόνασμα ενάρξεων έναντι των διακοπών δραστηριοτήτων εκτοξεύεται στο +18.492 το 2019 για να κλείσει πέρυσι στο +29.427.

Η πορεία αυτή ήταν εντελώς διαφορετική από εκείνη που ανέμεναν οι περισσότεροι ειδικοί (οικονομολόγοι, πολιτικοί κ.λπ.) οι οποίοι λόγω της πανδημίας το 2020, εκτιμούσαν ότι θα υπήρχαν πολλά «λουκέτα» σε επιχειρήσεις.

Αντίθετα, τα «λουκέτα» μειώθηκαν δραστικά μέσα στην πανδημική περίοδο και από 21.358 διακοπές δραστηριοτήτων από επιχειρήσεις που είχαμε το 2019, αυτές περιορίσθηκαν σε 15.782 το 2020 και σε 12.033 πέρυσι.

Φέτος δεν αποκλείεται τα λουκέτα των επιχειρήσεων να πέσουν κάτω από τις 10 χιλιάδες, αριθμός που θα αποτελέσει  νέο (θετικό) ιστορικό ρεκόρ αφού τα λουκέτα επιχειρήσεων σύμφωνα με το ΓΕΜΗ ξεκίνησαν από περίπου 50.000 ετησίως το 2012.

 

Πηγή

 

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.