Θεσσαλονίκη: Ώθηση σε νεόδμητα ακίνητα και ενδιαφέρον ξένων επενδυτών από το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ - TES - Total Economic Solutions

9 Δεκεμβρίου, 20210

Ανακατατάξεις και ενίσχυση στον κλάδο των κατασκευών και της κτηματαγοράς φέρνει η ομόφωνη συμφωνία, που επισφραγίστηκε στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών, μετά από σχεδόν δυόμιση χρόνια προσπαθειών, με την Ελλάδα από το 2025 να μπορεί να εντάξει τα νεόδμητα ακίνητα σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, ο οποίος μπορεί να είναι ακόμη και μηδενικός.

Από τον Ιανουάριο του 2025, ο ΦΠΑ στα νεόδμητα μπορεί να περιοριστεί στο 13%, ή ακόμη να επιτευχθεί και μηδενικός ΦΠΑ, εφόσον η Ελλάδα έχει πλέον το δικαίωμα να ζητήσει να ενταχθεί στις παρεκκλίσεις για τα ακίνητα, όπως κάνει το Λουξεμβούργο που έχει μηδενικό συντελεστή.

«Στη Θεσσαλονίκη όπου η ανοικοδόμηση βρίσκεται σε σταδιακή επαναφορά και η αντιπαροχή έχει αρχίσει να αναβιώνει η απόφαση του Ecofin, μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει» σχολιάζουν εκπρόσωποι του κατασκευαστικού κλάδου.

Όπως έχει γράψει η Voria.gr, έντονη κινητικότητα από κατασκευαστικές εταιρείες για αγορά οικοπέδων εντοπίζεται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή πάνω από την οδό Αγίου Δημητρίου, με το Τσινάρι να πρωταγωνιστεί, δεδομένου πως υπάρχουν οικόπεδα και παλιές κατοικίες που είναι προς πώληση, ενώ στα ανατολικά ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι περιοχές της Καλαμαριάς, Χαριλάου, Βούλγαρη, Νέας Ελβετίας.

Η ζήτηση εντείνεται αν πρόκειται για οικόπεδα που βρίσκονται σε μικρή εγγύτητα με στάσεις του μετρό. Στα δυτικά το ενδιαφέρον εστιάζεται στον Εύοσμο και στην Νέα Πολιτεία.

Σήμερα, τα νεόδμητα υπάγονται κατ’ εξαίρεση σε φόρο μεταβίβασης με συντελεστή 3%, καθώς η εφαρμογή ΦΠΑ 24% έχει «παγώσει» ως το τέλος του 2022. Eκτιμάται πως η αναστολή θα συνεχιστεί και μετά την επόμενη χρονιά, ωστόσο η χρονιά- ορόσημο είναι το 2025, οπότε θα τεθεί σε ισχύ η νέα Κοινοτική Οδηγία για το ΦΠΑ.

Η συνέχιση της αναστολής του ΦΠΑ και η ισχύς της νέας Κοινοτικής Οδηγίας, όπως λένε κατασκευαστές, πέραν από το ότι θα αυξήσει τον αριθμό των νεόδμητων κατοικιών, που σήμερα είναι περιορισμένες, θα αυξήσει τη ζήτηση για νέες κατοικίες προσελκύοντας τους ξένους που βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης.

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα προσελκύσει νέα κεφάλαια από το εξωτερικό, καθώς θα επιτρέψει στους ξένους αγοραστές ακινήτων να αποκτήσουν καινούργια και σύγχρονης κατασκευής ακίνητα.

Παράγοντες της αγοράς ακινήτων κάνουν λόγο για ένα νέο τοπίο, που φαίνεται να διαμορφώνεται σε μια μάλιστα περίοδο, που το ενδιαφέρον για ακίνητα από Έλληνες αλλά και ξένους επενδυτές είναι ισχυρό.

Η αναστολή του ΦΠΑ

Η αναστολή ισχύος του ΦΠΑ 24% για νέες οικοδομές που θεσπίστηκε το 2019 πυροδότησε αργά, αλλά σταθερά ένα κύμα επενδύσεων από κατασκευαστές, οι οποίοι επιδίωξαν να δημιουργήσουν ένα απόθεμα νεόδμητων ακινήτων που να μην υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος Δημήτρης Καψιμάλης «αυτό που επετεύχθη στην Ευρώπη, λύνει τα χέρια στην κυβέρνηση να κάνει αορίστου ή διαρκείας το μέτρο. Είναι σίγουρο ότι το σύνολο των εξελίξεων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να κτιστούν νέα κτήρια, καθώς μέσω της οικοδομικής δραστηριότητας, ενεργοποιείται η εθνική οικονομία. Παράλληλα βοηθά στη συνέχιση και στην αύξηση της απασχόλησης εκατοντάδων χιλιάδων εργατοτεχνιτών και εμπλεκομένων επαγγελμάτων».

Πηγή

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.