Ακίνητα: Τον ίδιο ΕΝ.Φ.Ι.Α. με πέρυσι θα πληρώσουμε το 2021 - TES - Total Economic Solutions

17 Μαρτίου, 20210

Με την πανδημία να συνεχίζεται και την οικονομία να βρίσκεται ακόμη σε καραντίνα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να παγώσει τον ΕΝΦΙΑ στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που συζητιέται στο υπουργείο Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα και όχι με τις νέες τιμές ζώνης οι οποίες βρίσκονται σε τροχιά ευθυγράμμισης με τις εμπορικές αξίες.

Το σενάριο για πάγωμα του ΕΝΦΙΑ στα περσινά επίπεδα συνεπάγεται ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο με αυτόν που κατέβαλαν για το 2020, εάν δεν έχουν αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα. Επιπλέον, αναβάλλεται για το 2022 η νέα μείωση του φόρου 8% κατά μέσο όρο για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου η άσκηση της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές θα εφαρμοστεί και θα ολοκληρωθεί φέτος. Ωστόσο, οι νέες τιμές ζώνης δεν θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δηλώνοντας στο Mega ότι «η άσκηση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών προχωράει, θέλουμε να ολοκληρωθεί καθώς είναι μια δέσμευση της χώρας στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Πρέπει να την υλοποιήσουμε αλλά η υλοποίησή της δεν σημαίνει ότι αυτομάτως κάποιος θα προλάβει να δει τις όποιες μεταβολές στον ΕΝΦΙΑ». Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη 10η αξιολόγηση, η οποία συνδέεται με την επόμενη δόση των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το τρίτο lockdown, καθώς και οι μεγάλες αποκλίσεις οι οποίες εντοπίζονται σε πολλές τιμές ζώνης που έχουν εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων, έχουν δυσκολέψει το έργο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Η ειδική ομάδα που «τρέχει» τις αλλαγές στο χάρτη των αντικειμενικών αξιών αξιολογεί τις τιμές ζώνης για κάθε δήμο και οικισμό που έχουν εισηγηθεί οι εκτιμητές και τις συγκρίνει με τα στοιχεία που διαθέτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων και τα μισθωτήρια συμβόλαια.

Η συγκεκριμένη διαδικασία έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, σε αρκετές περιοχές καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές που έχουν εισηγηθεί οι δύο εκτιμητές για την ίδια ζώνη και απαιτείται η γνώμη και τρίτου εκτιμητή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στις περιοχές όπου εντοπίζονται μεγάλες διαφορές στις τιμές ζώνης τις οποίες έχουν δώσει οι εκτιμητές, είναι απαραίτητο να γίνει νέος προσδιορισμός της αντικειμενικής αξίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιώτες που ανέλαβαν να ξετυλίξουν το κουβάρι των αντικειμενικών έχουν προτείνει αυξήσεις της τάξεως του 30%, 50%, ακόμη και 100% σε ορισμένες περιοχές. Όλες οι τιμές που έχουν δώσει οι εκτιμητές βρίσκονται στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών, καθώς οι αυξήσεις που προτείνουν βάζουν φωτιά στους φόρους των ακινήτων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων και φορέων της αγοράς έχουν ζητήσει να μη γίνει καμία αύξηση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέχρι το τέλος της πανδημίας, τονίζοντας  ότι ελάχιστα συμβόλαια ακινήτων υπογράφονται την περίοδο αυτή σε όλη τη χώρα, τα οποία «είναι απαράδεκτο να αποτελέσουν βάση για αύξηση των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων».

Ποιες θα είναι οι πληρωμές για τη φετινή χρονιά;

Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αλλαγές στον φετινό ΕΝΦΙΑ:

Περισσότεροι από 6,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν από τον Σεπτέμβριο φόρο για τα ακίνητά τους πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει όπως και το 2020 σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 και η τελευταία έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Σχεδόν 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν τον μισό ΕΝΦΙΑ που θα δείξει το εκκαθαριστικό ή θα απαλλαγούν πλήρως από τον φόρο για τα ακίνητά τους. Τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 πολλοί φορολογούμενοι έχουν βρεθεί κάτω από τα όρια που ισχύουν για την έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες να πληρώσουν φέτος είτε τον μισό φόρο για τα ακίνητά τους είτε να απαλλαγούν πλήρως. Οι συγκεκριμένες απαλλαγές θα ισχύσουν με την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι πληρούν και τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιβαρυνθούν και φέτος με συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ο οποίος ανέρχεται συνολικά σε 631,38 εκατ. ευρώ.

Πηγή: in.gr

Total Economic

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Yποχρεωτικά πεδία επισημαίνονται με *

ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.
Total Economic SolutionsTES
Προσφέρουμε μια ποικιλία οικονομικών, λογιστικών και νομικών υπηρεσιών.
ΧάρτηςΠως θα μας βρείτε

Είμαστε παντού...Social links
Κάντε μας like και follow στα social media, για να μαθαίνετε πρώτοι νέα και εξελίξεις.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.

Total Economic Solution 2017-2020 | All Rights Reserved.